Activist hekelt bonussen

Aan boze brieven zijn ze de laatste maanden wel gewend in Wolfsburg, op het hoofdkantoor van Volkswagen, maar de post die onlangs uit Londen binnenkwam zal ongetwijfeld indruk hebben gemaakt.

Het Britse hedgefonds TCI (The Children’s Investment Fund) heeft zich als ontevreden aandeelhouder bij Volkswagen gemeld. Oprichter en baas Chris Hohn liet vrijdag aan de Financial Times weten dat hij ingrijpende hervormingen eist bij het Duitse autoconcern.

Het Britse hedgefonds is gevreesd om zijn agressieve en doortastende aanpak van beursgenoteerde ondernemingen. Hohn was negen jaar geleden met zijn brief aan toenmalig bestuursvoorzitter Rijkman Groe-nink aanstichter van de rumoerige overnamestrijd rond ABN Amro. Hij eiste destijds het vertrek van Groe-nink vanwege slechte rendementen en wilde dat de bank in onderdelen zou worden verkocht – wat uiteindelijk ook gebeurde.

Het hedgefonds zegt nu een belang van 1,2 miljard euro in Volkswagen te hebben opgebouwd. Volkswagen zit in crisis doordat het zijn auto’s met hulp van softwaretrucs schoner deed voorkomen bij testen dan in werkelijkheid. Volgens TCI is deze crisis het gevolg van de veel te royale beloning van de top van Volkswagen. Ook zou het concern te veel personeel in dienst hebben.

Volgens TCI zouden aandeelhouders veel meer te zeggen moeten hebben over de beloning in plaats van de twintig leden tellende raad van commissarissen. Van die commissarissen zitten er tien namens de werknemers en tien namens de aandeelhouders.

Beleggers hebben al langer kritiek op de manier waarop het bestuur en de zeggenschap in het concern geregeld zijn. (NRC)