Versterking voor de politie in onrustige wijk Ede

Een samenscholingsverbod en cameratoezicht maakten aan de onrust nog geen einde.

De politie fietst langs het winkelcentrum waar het theehuis gevestigd was. Foto Vincent Jannink / ANP

De politie in Ede stuurt meer agenten naar de onrustige wijk Veldhuizen. Er komt ook hulp van buiten buiten de Gelderse gemeente. Dat hebben burgemeester Cees van der Knaap en politiechef Peter van den Berg zaterdag bekendgemaakt, meldt ANP. Om hoeveel agenten het gaat is niet bekendgemaakt.

Eerder deze week stelde de gemeente cameratoezicht en een samenscholingsverbod in nadat overwegend Marokkaans-Nederlandse jongeren onder meer vernielingen hadden aangericht en auto’s in brand hadden gestoken. Desondanks gingen ook in de nacht van vrijdag op zaterdag in de buurt enkele auto’s in vlammen op.

Rechercheurs

De politie zet onder meer extra mensen in bij het rechercheteam dat onderzoek doet naar de autobranden, aldus ANP. Dat gaat van twee naar twaalf politiemensen. Mensen die informatie hebben, worden opgeroepen te bellen met het speciale telefoonnummer 079-3458999. Bellers blijven anoniem.

De problemen worden volgens de burgemeester veroorzaakt door een groep van zo’n vijftig jongeren. De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guezlim zei vrijdag met de jongeren in gesprek te willen. Mimoun Aktitou, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging Ede, waarschuwde eerder tegen NRC dat meer agenten in de buurt de jongeren alleen maar bozer zal maken.

Lees ook de reportage vanuit Veldhuizen: ‘We gaan de boel hier slopen’

De onrust ontstond nadat een theehuis werd gesloten, omdat het gebouw waarin dat gevestigd was gesloopt gaat worden. Het was een vaste hangplek van de jongeren. De burgemeester toonde zich volgens ANP teleurgesteld in de eigenaar:

“De uitbater vreesde verlies van inkomsten en heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust.”

Volgens de politie zijn er tot nu toe zes jongeren van 15 tot 20 jaar oud aangehouden. Ze moeten een boete van 2.500 euro betalen als ze nog een keer de fout in gaan, bericht ANP. Politiechef Van den Berg zegt zich volgens het persbureau bewust te zijn van de beperkingen van zijn mensen:

“Een probleem met de openbare orde is veranderd in criminele activiteiten. Ze zijn dusdanig sluw met tactieken bezig. De politie is op de ene plek en vervolgens ontstaat op een hele andere plek brand. De wijk bestaat uit allemaal hofjes, straatjes en doorgangen. Je kunt niet in elke steeg een agent zetten.”