Erdogan zet vluchtelingendeal op losse schroeven

De Turkse president Erdogan heeft de relatie met de EU vrijdag op scherp gezet, een dag nadat bekend werd dat zijn gematigde premier Davutoglu het veld moet ruimen. De Turkse president zei dat de strenge Turkse antiterreurwet blijft zoals die is. Het aanpassen van de wet is een van de eisen die de EU stelt voordat het de visumplicht voor Turken wil schrappen: een essentieel onderdeel van het vluchtelingenakkoord dat de EU onlangs met Turkije sloot.

„Laten we ieder onze eigen weg gaan. Sluiten jullie je akkoord maar met wie dan ook”, zei Erdogan.

Zijn uitspraken bevestigen de angst dat het vertrek van Davutoglu de vluchtelingendeal in gevaar brengt. Het was de premier die de overeenkomst heeft gesloten, die het aantal vluchtelingen dat Europa binnenkomt via de Egeïsche Zee heeft gedecimeerd.

Functionarissen van de EU en van Duitsland houden vol dat het aftreden van Davutoglu geen invloed zal hebben op de vluchtelingendeal. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zei dat het uitvoeren van het akkoord „onafhankelijk is van personen”.

Erdogan zei vrijdag ook dat hij zo snel mogelijk een referendum wil houden over de invoering van een presidentieel machtssysteem. Davutoglu, die onder zo’n systeem macht had moeten inleveren, was geen voorstander. (NRC)