Saoedische koning ontslaat minister van Olie

Verder worden onder meer de ministers van Belasting, Handel en Sociale Zaken herverdeeld.

Water sproeit te lucht in tijdens werkzaamheden aan een oliepijplijn in Bahrein. Foto Hasan Jamali / AP

De Saoedische regering ondergaat hervormingen waarbij de olieminister van het land, Ali al-Nuaimi het veld moet ruimen. De Saoedische koning Salman maakte zaterdag op de staatstelevisie bekend dat verder onder meer de ministers van Belasting, Energie, Transport, Handel en Sociale Zaken worden herverdeeld.

Ali al-Nuaimi was langer dan twintig jaar de olieminister in het land en hij werd volgens persbureau AFP gezien als de machtigste man van het Opec-kartel. Het ontslag van de minister komt op het moment dat Saoedi-Arabië verkeert in een oliecrisis. Dat komt door de sterke daling van de olieprijs, die de Saoediërs deels over zichzelf hebben afgeroepen door de productie niet te verminderen.

Eerder schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer al dat ruim 70 procent van de Saoedische overheidsinkomsten komt uit olie. Vorig jaar liep het begrotingstekort op tot 100 miljard dollar – oftewel 15 procent van het bruto binnenlands product. Dit leidde tot enige paniek binnen de regering.

Hervormingsprogramma

Momenteel is Saoedi-Arabië bezig met een hervormingsprogramma. Dat programma bevat onder meer plannen om de overheidsinkomsten te diversifiëren door btw in te voeren op luxegoederen en frisdrank, staatsbezittingen te privatiseren, het toerisme te ontwikkelen, en het onderwijs te hervormen. Deze maatregelen moeten in 2020 zorgen voor 100 miljard dollar aan overheidsinkomsten die niet uit olie komen.