Ritueel slachten voor christenen

Foto Armend Nimani/ AFP

Dit schaap heeft niet lang meer te leven. Op St. George’s Day, dat vrijdag werd gevierd in Babaj Bokes, een dorp in het zuidwesten van Kosovo, worden ieder jaar schapen ritueel geslacht. Maar op deze christelijke feestdag die het begin van de lente aankondigt, vinden ook minder bloederige activiteiten plaats, zoals het versieren van huizen met bloemen. Na de slachting gaan de dorpsbewoners naar de kerk om te bidden en ’s avonds wordt het schapenvlees op de grill gelegd. St. George’s Day wordt over de hele wereld gevierd. Het feest heet Durdevan in Kosovo, Servië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. St. George (bij ons bekend als Sint Joris) is een van de belangrijkste heiligen in de orthodox-christelijke kerken. Hij was een Romeinse soldaat die zich bekeerde tot het christendom en daarom in 303 op bevel van keizer Diocletianus onthoofd werd.