Pro-Europese demonstranten in ‘recordmars’ door Warschau

De demonstranten verwijten de zittende regering ondemocratisch te zijn.

De pro-Europese demonstranten uitten hun kritiek op de conservatieve regering. Foto Wojtek Radwanski / AFP

Vele tienduizenden mensen hebben zaterdag in een grote mars door Warschau geprotesteerd tegen het regeringsbeleid van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en om hun steun te betuigen aan de Europese Unie. Volgens het stadsbestuur kwamen ongeveer 240.000 mensen opdagen. Daarmee zou het de grootste demonstratie zijn sinds de val van het communistische bewind in het land, 27 jaar geleden. Dat meldt persbureau AP.

De demonstranten uitten hun zorgen over de macht die de regering naar zich toe trekt, aldus AP. Met name over pogingen om wijzigingen aan te brengen in de grondwet van het land bestaan grote zorgen. Door de werkwijze van het constitutioneel hof aan te passen, zou de hoogste rechter in het land minder mogelijkheden krijgen om de macht van de regering te controleren. Tegenstanders zien de verandering als ondemocratisch.

Hoewel de schattingen over de opkomst zaterdag sterk uiteen lopen, is duidelijk dat het gaat om een uitzonderlijk groot protest. De mars is daarom van betekenis, zegt NRC-correspondent Roeland Termote:

“De grote opkomst laat zien dat de oppositie toch bijzonder vitaal is en dat de polarisatie in Polen niet afneemt.”

Op een tegendemonstratie kwamen volgens AP ongeveer duizend nationalisten en katholieken af. Zij uitten hun zorgen over de toenemende macht van Brussel en de voortdurende secularisatie van het land.