Paaldansen voor mannen zit in de lift

Paaldansen is niet meer het domein van vrouwen. Neem pole fitness, een stevige variant die steeds populairder onder mannen wordt.

Hij heeft de fysiek van een turner, deed jaren aan vechtsport en is een enthousiast bokser. Daarnaast doet Donny Wijnands (33) aan pole fitness. „De eerste keer dat ik een les volgde, wist ik niet wat me overkwam”, aldus de ondernemer, die meeging omdat zijn vriendin dat had gevraagd. „Ik was enigszins bevooroordeeld, want ik dacht dat het niets voor mannen was.” Maar na afloop was hij op. En om.

Paaldansen voor mannen zit in de lift, weet Belinda Seine van Pole Fitness Nederland, de organisatie die de sport wil professionaliseren. Ze leidt instructrices op en geeft les in het hele land. „Overal neemt het aantal mannelijke deelnemers toe. In de steden, maar ook in kleinere gemeenten.” Vreemd vindt ze dit niet, want pole fitness is van oudsher een mannensport. „Veel mensen kennen de nachtclubvariant die in de jaren 60 is ontstaan in Canada, maar de fitnessversie grijpt terug op de oervorm van het paaldansen, die uit Azië stamt en uitsluitend werd beoefend door mannen.”

Desondanks wordt paaldansen doorgaans geassocieerd met filmerotiek, vrijgezellenfeestjes en schimmige nachtclubs. „Dat beeld is achterhaald. Pole fitness is een intensieve en serieuze work-out; daar komt geen pump of boa aan te pas.”

Kracht en behendigheid

De lessen worden gegeven in groepsverband, waarbij de deelnemers onder begeleiding van een instructrice in paren aan de slag aan. Wijnands is de enige man in zijn pole fitnessklasje. En dat bevalt hem prima. „Ik leg me vooral toe op oefeningen die kracht en behendigheid vereisen, terwijl ‘de meiden’ zich vaker richten op sierlijkheid en souplesse. En toch kunnen we van elkaar leren; dat is het leuke. Samen met Belinda ontwikkel ik een eigen stijl, die raakvlakken heeft met breakdance en turnen.”

Mannenpaaldans is een vorm van acrobatiek, onderschrijft Willem Engel (39), die zich sinds kort in de sport bekwaamt. Na zijn studie bio-farmaceutische wetenschappen werkte hij zeven jaar in een laboratorium. Tot hij zijn witte jas en instappers definitief besloot te verruilen voor een sweatshirt en sneakers. „Ik wilde me volledig aan mijn passie, dansen, wijden.” Sinds 2011 is hij eigenaar van DA Dance Studio, een dansschool in Rotterdam die drukbezocht wordt door young professionals. „We zijn eind maart begonnen met een paaldansbootcamp en 30 procent van de deelnemers was man. Goed getraind, metroseksueel en met een fascinatie voor de technische aspecten van de sport.” Zelf vindt Engel het gevoel van vrijheid dat het draaien in de lucht hem geeft een van de aantrekkelijke kanten. „Maar paaldansen is niet voor mietjes. Na de les zit ik vol bloeduitstortingen en blauwe plekken van het klemmen.”

Hoe ziet Seine de ontwikkeling van de sport? „Volgens mij wordt het steeds meer een familieaangelegenheid. Papa of mama zit op les; dochterlief komt een keer mee en daarna volgt het broertje. Ik trainde onlangs een jongen van zeven. Bloedfanatiek, dus ik moest hem behoorlijk afremmen.” Engel denkt dat het aantal mannelijke beoefenaren snel zal toenemen. „Hopelijk gaan steeds meer mannen aan pole fitness of paaldansen doen zonder zich af te vragen of het niet ‘te vrouwelijk is’.” Gefascineerd door de sport zijn mannen zeker, weet Wijnands. „In mijn woonkamer heb ik een paal staan en als ik met een stel vrienden uit de kroeg kom, hangen ze er meteen aan.”