Servers Fox overbelast door dagkijkers

Ajax-speler Joël Veltman. foto anp

Deze zondag kijken hoe Ajax de titel pakt, of juist PSV? De ontknoping zien van wie zich veilig speelt en welke voetbalclub in de play-offs moet vechten voor lijfsbehoud? Tijdens de ontknoping van de Eredivisie zondag om 14.30 uur worden alle negen wedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld. Ze worden rechtstreeks uitgezonden op FOX Sports, de betaalzender die de rechten hiervoor heeft verworven. Maar de zender voorziet drukte en neemt voorzorgsmaatregelen. Zo is het niet meer mogelijk om via Fox Sports Go – de kijkservice voor online en mobiel – een dagpas aan te schaffen en ook niet meer om een losse wedstrijd te kopen, zo maakte het vrijdag bekend. Dus de voetballiefhebber kan op de meest cruciale dag van de competitie niet meer even een „wedstrijd kopen” om op zijn tablet of pc te bekijken. Fox heeft deze maatregelen getroffen, omdat ze willen voorkomen dat de capaciteit van de servers overbelast raken, waardoor fans niet kunnen kijken – dat is al eens eerder gebeurd. In de aanloop naar de ontknoping van de Eredivisie zegt Fox de capaciteit al met 38 procent te hebben verhoogd waardoor zondag maximaal 80.000 fans tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de livestreams. Eén van die 80.000? Dan raadt Fox aan om ruim een uur voordat de wedstrijden beginnen in te loggen, om er zo zeker van te zijn de wedstrijden ook te kunnen bekijken. Ook raden ze aan om tijdens de wedstrijden niet over te schakelen naar een andere pot. Voor iedereen die niet via Fox Sports Go kan kijken, roept Fox op om via een tv-abonnement te kijken of een losse wedstrijd via de tv-provider aan te schaffen.