Nieuwe aanhoudingen voor beschieting journalist Turkije

De twee verdachten zijn vrienden van de schutter en worden momenteel verhoord.

Een politieman richt zijn pistool op de schutter. Foto AFP

De Turkse politie heeft twee nieuwe verdachten gearresteerd voor de aanslag op de Turkse journalist Can Dündar, zo meldt persbureau AP. Vrijdagmiddag probeerde een man voor de rechtbank de hoofdredacteur van Cumhuriyet, een van de grootste kranten van Turkije die kritisch is op president Erdogan neer te schieten.

Volgens een ooggetuige tegen schreeuwde de schutter “verrader!” voordat hij vijf schoten loste. De schutter werd direct aangehouden. De twee personen die zaterdag zijn aangehouden zijn volgens staatspersbureau Anadolu Agency vrienden van de schutter. Wat de twee met de aanslag te maken hebben, is nog niet bekend. Momenteel wordt het duo verhoord. Dündar raakte bij de aanval niet gewond, een andere journalist die het proces verslaat werd wel geraakt door een afketsende kogel.

Vrijdag was de laatste dag van een rechtszaak tegen Dündar en zijn collega Erdem Gul. Zij staan terecht vanwege de verdenking staatsgeheimen te hebben geopenbaard. Dündar kreeg te horen dat hij vijf jaar en tien maanden de cel in moet vanwege het lekken van staatsgeheimen.

‘Muilkorven’

Zijn collega Erdem Gül heeft een gevangenisstraf van vijf jaar gekregen. Tegen Dündar, hoofdredacteur van de seculiere krant Cumhuriyet, werd aanvankelijk 25 jaar geëist, tegen Gül tien jaar. De straf viel lager uit, omdat ze werden vrijgesproken van een poging tot het omverwerpen van de Turkse regering.

Kort nadat Dündar zijn straf te horen had gekregen bleef hij strijdbaar en zei:

“Vandaag zijn er twee aanslagen gepleegd: een gewapende en een juridische. We moeten ons werk als journalisten blijven doen, ondanks alle pogingen om ons te muilkorven.”

    • Maarten Back