Massagraven met tientallen lichamen ontdekt in Irak

Op een voetbalveld in de Iraakse stad Ramadi werden door het leger drie graven ontdekt.

Iraakse militairen ontdekten in januari ook een massagraf in Ramadi. Foto AP

Het Iraakse leger heeft meer dan vijftig massagraven ontdekt op plaatsen die voorheen in handen waren van Islamitische Staat (IS). De speciale VN-afgezant in Irak heeft de vondst vrijdag bekendgemaakt, zo schrijft persbureau AFP.

Volgens de gezant zijn op een voetbalveld in de stad Ramadi alleen al drie graven blootgelegd die de overblijfselen van minstens veertig doden bevatten. Ramadi was tot enkele weken geleden in handen van IS, tot het Iraakse regeringsleger de stad volledig heroverde op de terreurgroep. De herovering van Ramadi was strategisch erg belangrijk: de stad ligt zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van de grootste provincie van Irak. Het gebied grenst aan Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië.

De stad Ramadi:

Soortgelijke graven

Op meerdere plekken in het gebied dat in handen is geweest van de terreurgroep zijn recent soortgelijke graven aangetroffen. Eind januari werden in verschillende graven in de stad veertig lichamen gevonden. Onder de doden waren ook vrouwen en kinderen. Eind 2015 werden de lichamen van 78 vrouwen tussen de 40 en 80 jaar oud gevonden in een dergelijk graf in de buurt van Sinjar, een stad in het noorden van Irak. December 2015 werden zeker 150 lijken gevonden in een massagraf nabij Ramadi.