Consul praat over heibel

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim gaat in gesprek met de vertegenwoordigers van Marokkaanse groeperingen in Ede.

Dat is een van de uitkomsten van een gesprek tussen burgemeester Cees van der Knaap (CDA), wethouder Marije Eleveld van wijkwerk en minderhedenbeleid (PvdA), de politie en Guelzim.

Een groep van zo’n vijftig jongeren, vooral van Marokkaanse afkomst, zorgt sinds afgelopen weekeinde voor ongeregeldheden in de wijk Veldhuizen.

Ze zijn boos dat een theehuis uit het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst weg moest wegens de sloop van het gebouw.

De burgemeester stelde na enkele autobranden, vernielingen en het belagen van agenten een samenscholingsverbod in. In 2008 en 2009 veroorzaakten jongeren in de wijk Veldhuizen ook al problemen.

Van der Knaap juicht toe dat Guelzim in gesprek gaat met de Marokkaanse groeperingen, waaronder het bestuur van de moskee.

Dat schreef met de maatschappelijke organisatie Samenstede in een verklaring: „De organisaties veroordelen met klem de brandstichtingen en de vernielingen van andermans eigendommen. De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan ten einde de rust te laten wederkeren.” (NRC)