Maandag kijken naar Mercurius

Het is alweer tien jaar geleden dat je Mercurius kon zien. Toen gleed hij voor de zon langs. Maandag gebeurt dat opnieuw.

Weinig mensen hebben de planeet Mercurius ooit aan de hemel zien staan. Dat komt doordat deze kleine planeet zo dicht bij de zon staat, het dichtst van alle planeten in ons zonnestelsel. Maar komende maandag heb jij de kans om Mercurius wel te zien – als-ie voor de zon langs schuift.

Elke eeuw beweegt Mercurius namelijk 13 of 14 keer tussen de aarde en de zon door. Dan zie je de planeet als een zwart rondje over de zon heen glijden. Een Mercuriusovergang heet dat.

Tien jaar geleden is dat voor het laatst gebeurd in Nederland. De volgende Mercuriusovergang is pas weer in 2039. Wat overmorgen gebeurt is dus behoorlijk zeldzaam.

Maar pas op!!! Kijk nooit zomaar in de zon!!! Als je dat doet, kun je je ogen zwaar beschadigen. Je hebt daarom een speciale bril nodig om naar de zon te kijken.

Nog beter is het misschien wel om naar de Oude Sterrewacht in Leiden te gaan. Daar staat een speciale zonnekijker, die het beeld van de zon op de muur projecteert. Over dit zonnebeeld met doorsnede van bijna een meter zie je dan Mercurius schuiven als een zwart balletje.

Professor Ignas Snellen vertelt daarbij hoe planeetovergangen kunnen helpen bij het ontdekken van nieuwe planeten bij sterren. Veel planeten staan namelijk zo dicht bij een ster dat je ze in al het sterrenlicht niet kan zien. Een beetje alsof je verblind wordt door het licht van de koplampen van een auto. Als een planeet over een ster trekt, zoals Mercurius over de zon, dan wordt de ster even wat minder helder. Dan kun je ook ineens andere planeten ontdekken.