Kabinet draagt Rotterdam niet voor als kandidaat World Expo

Volgens minister Kamp zou de Wereldtentoonstelling te weinig opleveren.

De skyline van Rotterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het kabinet gaat Rotterdam niet voordragen als kandidaat voor het organiseren van de World Expo in 2025. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) zaterdag dat de Wereldtentoonstelling te weinig op zou leveren.

De organisatie van de World Expo diende vorig jaar december de plannen in bij het kabinet om de tentoonstelling in Rotterdam te houden. Het is vervolgens aan de rijksoverheid om die plannen voor te dragen bij het Bureau des Expositions, dat de toewijzingen regelt. Maar onderzoek wijst volgens Kamp uit dat een World Expo in Rotterdam een negatief saldo zou opleveren van tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro, waarvan een groot deel zou drukken op de rijksbegroting.

In een interview dat in december verscheen in NRC zei één van de mede-initiatiefnemers van de tentoonstelling dat voor het organiseren van de World Expo naar schatting 2,5 miljard euro geïnvesteerd zou moeten worden. Dat geld zou nodig zijn om de Expo in de stad te kunnen inpassen en bereikbaar te maken voor de bezoekers. De economie zou volgens de organisatie een impuls van 50 miljard euro opleveren.

Brug over de Maas

De wereldtentoonstelling, die in het verleden voor Parijs de Eiffeltoren en voor Brussel het Atomium heeft opgeleverd, had Rotterdam naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval een derde brug over de Maas moeten opleveren. Zo’n 70 bedrijven en instellingen hadden zich aan het plan gecommitteerd, door toezeggingen voor bijvoorbeeld showcases of het naar voren halen van investeringen. Volgens Kamp zijn daarbij zoveel mooie initiatieven bedacht, dat hij graag een alternatief project wil starten, in overleg met werkgeversorganisatie VNO-NCW.