Ierland heeft na tien weken weer regering, maar wel een wankele

Enda Kenny werd vrijdag opnieuw premier van Ierland, ondanks door IMF, EU en ECB opgelegde bezuinigingen.

Ierland heeft, na tien weken onderhandelen, een nieuwe regering. Verwacht wordt echter dat zij geen lang leven beschoren is. Regeringspartij Fine Gael is afhankelijk van gedoogsteun van een aartsrivaal, en een aantal onafhankelijke parlementsleden.

Hoe moeilijk regeren zal zijn, bleek vrijdag uit de verkiezing voor taoiseach, de premier. Enda Kenny werd slechts met één stem meer dan het vereiste aantal herkozen.

Hij is daarmee wel de eerste Europese leider die opnieuw premier werd nadat hij een door het IMF, de ECB en de Europese Unie opgelegd bezuinigingsprogramma invoerde. De partijen van zijn Portugese collega Coelho, zijn Spaanse collega Rajoy en de Griek Samaras werden door de kiezer afgestraft.

Dat overkwam Kenny ook: Fine Gael haalde in maart onvoldoende stemmen om een regering te vormen, zelfs niet met een kleinere coalitiepartij zoals de afgelopen vijf jaar. Maar ook aartsrivaal Fianna Fáil haalde onvoldoende stemmen. Ierland leek af te stevenen op een ‘grote coalitie’ tussen de twee.

Uiteindelijk bleken de verschillen tussen de twee onoverbrugbaar. Ideologisch liggen de partijen, die sinds de Tweede Wereldoorlog stuivertje wisselden bij het vormen van een regering, niet heel ver uiteen. Maar hun rivaliteit is historisch: Fine Gael stemde in met het Anglo-Ierse Verdrag waarmee in 1916 de Ierse vrijstaat werd opgericht, de voorloper van de huidige Ierse Republiek. Fianna Fáil was tegen het verdrag. Dat leidde tot burgeroorlog.

Fianna Fáil zal Kenny’s regering wel gedoogsteun geven. Drie begrotingen zullen worden gesteund, en er zal geen motie van wantrouwen worden ingediend.

Kenny is verder afhankelijk van onafhankelijke parlementsleden, die hij zal belonen met een ministeriële post.