Opinie

    • Youp van ’t Hek

Hoog Sammy

Youp van ’t Hek

©

Dus de Ronde van Italië start in Apeldoorn, Leicester is voetbalkampioen van Engeland en Donald Trump wordt officieel presidentskandidaat in de VS. De wereld lijkt een beetje in de war. Dit las ik afgelopen donderdag allemaal op een zonovergoten terras in Antwerpen. Een leuke jonge moeder aan een tafeltje naast mij probeerde in vet Vlaams aan haar peuter van amper vijf uit te leggen wat Hemelvaartsdag betekent. Ze vertelde over Jezus, die eerst was opgestaan uit de dood en daarna als een soort Superman door het wolkendek was vertrokken. Ik zag een verbaasd jongetje dat zich duidelijk afvroeg of het wel goed ging met zijn moeder.

„Mama poedert haar neus iets te gulzig”, wilde ik tegen het manneke zeggen, maar ik hield me in.

Door de leuke moeder dacht ik aan Jezus. Vroeger vond ik dat wel een mooie kerel. Hij vermenigvuldigde broodjes, preekte tegen vissen, liet lammen lopen en blinden zien. Wij zouden hem nu goed kunnen gebruiken. Zoveel ellende stroomt onophoudelijk uit mijn telefoon. Ik moet dat ding om het uur opladen om alle aanslagen en bombardementen te kunnen bijbenen. Dieptepunt van de week? Ik zag een radeloos schreeuwende man in het vluchtelingenkamp dat door Assad en zijn vriendjes meedogenloos was platgegooid. De man vroeg zich krijsend af waarom dit allemaal moest. Onschuldige vrouwen en kinderen. En volgens hem doet het Westen niets.

Dat is niet waar. Wij volgen het op onze telefoons. Bijna vierentwintig uur per dag zitten we daar op te turen. Hoe lang zal deze epidemie nog duren? Of gaan we hier gewoon mee door? Eeuwenlang koekeloeren naar onze mobieltjes. In het Duitse Augsburg worden de voetgangerslichten in de stoeprand ingebouwd. Hoef je niet op te kijken van je telefoon als je mag oversteken. Stoeplichten in plaats van stoplichten.

Over vluchtelingen gesproken: onze premier deze week nog gezien? Hij is naar Libië geweest. Als voorzitter van Europa scharrelde hij daar rond op een riante tweesterrencamping. Hij wilde even zeker weten dat die opgejaagde armoedzaaiers daar voorlopig blijven en geen aanstalten maken om onze kant op te dobberen. Hoogtepunt was het moment dat Mark bij mensen in hun tentje naar binnen ging. Wel eerst zijn schoenen uit. Held op sokken. Hij noemde hun minimale onderkomen heel enthousiast hun huisje en gedroeg zich bijna jaloers. Zo zou hij ook wel willen wonen. Hoewel? Geen open haard.

De leuke moeder vertrok met haar verbaasde kind en haar plaats werd ingenomen door een aardige Belg, die wilde weten wanneer ik weer naar België kwam.

„In juni kom ik naar Leuven en Gent”, legde ik hem uit.

„Weet niet of wij dan kunnen”, glunderde de man, „want dan is het EK voetbal en daar doet heel Europa aan mee. Behalve jullie en Vaticaanstad.” Of ik een pintje voor de troost wilde?

Al snel zat ik weer op mijn telefoon. Net als de rest van het terras. De zon deed zinderend zijn best, maar niemand keek naar boven. Er waren belangrijker zaken. Yolanthe had een nieuwe tattoo, de ex van meneer Kaktus was van haar galstenen verlost en ik las dat het verkeer rond de Beekse Bergen vastliep omdat daar onlangs een olifantje is geboren. Leuk dat zo’n beest niet beter weet en op een dag aan zijn moeder vraagt of die starende massa windjacks ‘de jungle’ is. Vroeg me ook meteen af hoe het met de leasepanda’s in Ouwehands Dierenpark gaat. Komen daar wat mensen op af? Ik hoop het wel. Anders hebben ze de lange reis uit China helemaal voor niks gemaakt. En zou die ooit door Bokito besprongen dame haar vriend nog weleens een banaantje brengen?

De zon bleef hard zijn best doen, maar niemand had het door. Iedereen staarde naar zijn telefoon. Opeens zag ik iets fantastisch. Een wat

verwarde man had op vier mei een foto van zijn vlag, die halfstok hing, op Twitter gezet. Bij het plaatje stond Tuurlijk, zodat we wisten dat de man deugde. Eerst vond ik het belachelijk. Zielig zelfs. Maar die woorden neem ik terug. De man heeft gelijk. Niemand kijkt meer omhoog. Niemand ziet meneer De Wit zijn vlag. Dus hij moest hem wel op Twitter zetten!

En misschien is Jezus onlangs teruggekeerd op aarde, maar heeft niemand dat gezien. Stond namelijk niet op Facebook.

    • Youp van ’t Hek