Hockeyvrouwen Den Bosch wederom landskampioen

Het is alweer de zeventiende keer in negentien seizoenen dat Den Bosch de titel pakt. Wie anders dan Maartje Paumen zorgde voor de beslissing.

Lidewij Welten (midden) van Den Bosch in duel met Leiah Brigitha (rechts) van Amsterdam. Foto Koen Suyk/ANP

De hockeysters van Den Bosch zijn zaterdag weer landskampioen geworden. De vrouwen wonnen in het Amstelveense Wagener Stadion door een late goal met 1-0 van Amsterdam. Donderdag eindigde de eerste wedstrijd van de best-of-three ook al in 1-0 voor Den Bosch. Het is alweer de zeventiende keer in negentien seizoenen dat Den Bosch de titel pakt.

En wie anders dan Maartje Paumen om voor wéér een titel te zorgen? De koningin van de strafcorner toonde haar klasse op het moment dat het moest, zo’n vijf minuten voor het einde. De topscorer in de hoofdklasse bij de vrouwen sleepte het laatste sprankje hoop dat Amsterdam had om voor eigen publiek dit weekend kampioen te worden aan flarden.

Slordig

Amsterdam was de beste ploeg in het reguliere seizoen, had thuisvoordeel - een eventuele beslissingswedstrijd had morgen eveneens in Amstelveen plaatsgevonden - maar wist ook dat Den Bosch áltijd iets extra’s kan in de play-offs. Zo ook nu. Vooral de eerste helft maakte Amsterdam geen enkele aanspraak op een derde, beslissende wedstrijd: het excelleerde in slordigheid waarmee je eigenlijk geen kampioen kunt worden.

Het bleef lang 0-0, en Amsterdam kreeg kansen vanuit strafcorners. Even dachten de vrouwen tien minuten voor het eind op voorsprong te komen, maar een strafcorner van Julia Muller bleek te hoog ingeschoten, iets wat niet mag. Was de bal aangeraakt, dan was het een ander verhaal, maar dat bleek zelfs uit de herhaling niet te zien. Uiteindelijk zorgde Paumen voor de verdiende overwinning.

Mannen

Het bedrukte publiek in het zonovergoten Wagener Stadion heeft later op de dag een tweede kans om alsnog in vreugde uit te barsten: de mannen van Amsterdam spelen dan hun tweede wedstrijd tegen regerend landskampioen Oranje Zwart. Ze wonnen de eerste donderdag met 2-1 in Eindhoven.