Gevaarlijke vrouwtjes die bijten

illustratie irene goede

Ben jij bang voor spinnen? Gruwel je van het spinrag op de zolder? En verstijf je als je iets in de hoek ziet kruipen?

Sla dit stukje dan maar even over. Hiernaast staat een mooi verhaal over de planeet Mercurius. Of lees het artikel hieronder, over priemgetallen.

Zijn alle spinnenmijders gestopt met lezen? Mooi. Dan kunnen we het nu hebben over een gevaarlijke achtpoot. Over een spin met een moordende reputatie. Weet je al over welke spin het gaat?

Het is de zwarte weduwe. Zoals wel vaker bij spinnen, zijn het de vrouwtjes waar je voor moet oppassen. De mannetjes zijn bruin en klein. Maar dan de vrouwtjes. Dat zijn pittige dames: groot, glimmend, zwart en giftig.

Zelfs de mannetjes moeten oppassen. Als ze met een vrouwtje willen paren, moet het vrouwtje tevreden zijn en een volle buik hebben. Anders worden ze zelf een weduwehapje. De zwarte weduwe is een echte mannenverslinder.

De beet van de zwarte weduwe is voor mensen pijnlijk, maar niet dodelijk. Als je gebeten voelt dat eerst als een speldenprikje. Daarna begint de ellende. Je krijgt buikpijn, spierkrampen en je voelt je slap. Het beste kun je dan naar het ziekenhuis gaan. Daar kun je tegengif krijgen.

Gelukkig komen zwarte weduwes in de Nederlandse natuur niet voor. Ze leven in warmere landen, zoals Griekenland. Soms komt er per ongeluk een weduwe Nederland binnen. Bijvoorbeeld via oude auto’s die in het buitenland lang in de schuur hebben gestaan en dan verkocht worden aan een Nederlander.

Je herkent een zwarte weduwe meteen aan het rode zandlopertje op haar buik. Die rode vlek is een waarschuwing. Niet voor mensen, maar voor vogels. De zwarte weduwe laat daarmee zien dat ze een gevaarlijk hapje is.

Biologen hebben nu ontdekt dat zwarte weduwes karakter hebben. Sommige zijn voorzichtig. Ze spannen lijntjes rond hun web waar roofdieren in verstrikt raken.

En als ze net gegeten hebben, gaan ze niet af op een nieuwe prooi.

De andere weduwes zijn de felle tantes. Ze weven liever plaklijnen, om prooien mee te vangen. En ze vallen altijd aan als ze iets voelen trillen in het web, honger of niet. Oppassen mannen!