Het Vondelpark stroomt vol op de eerste warme dag

De eerste echte warme dag van het jaar betekent in Amsterdam steevast een vol Vondelpark. In het park dat het Centrum met de stadsdelen Zuid en West verbindt, treffen arm en rijk, bewoners, bezoekers en toeristen elkaar. Op de kleine 47 hectare die het park groot is, komen jaarlijks ongeveer 12 miljoen passanten. Dat betekent, zo heeft de gemeente wel eens uitgerekend, zo’n 25 bezoekers per vierkante meter.

Vrijdag aan het eind van de middag wordt dit gemiddelde behoorlijk opgekrikt. Op de velden rond de grote vijver staan studenten met biertjes, neemt een vader met tatoeages op al zijn ledematen een teug Glen Hood whisky en heeft een wazige Portugees of Braziliaan bijna al zijn kleren uitgetrokken. Een Nederlands-Turkse jongen zit met zijn vader te barbecuen – tot ergernis ongetwijfeld van de vereniging Vrienden van het Vondelpark, die donderdag van de gemeente eiste dat ze een onderzoeksrapport openbaar maakt naar de schade die barbecuen het park toebrengt. (NRC)

Foto’s Tammy van Nerum