Drone op dertig meter van KLM-vliegtuig bij Schiphol

Het toestel kon veilig landen. KLM zegt zich over het incident zorgen te maken.

Archiefbeeld. Een Boeing 737 van KLM. Foto Nils van Houts / ANP

Een piloot heeft vrijdag melding gedaan van een drone die op een afstand van zo’n dertig meter van het KLM-toestel vloog. Het vliegtuig vloog op dat moment op zo’n tweehonderd meter hoogte, meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zaterdag. De landing is zonder problemen verlopen.

De Boeing 737-800 stond op het punt te landen op de Polderbaan, toen de piloot de drone zag vliegen. De gewaarschuwde luchtverkeersleiding heeft de luchtvaartpolitie op de hoogte gebracht. Anders dan bij het vorige incident met een drone bij Schiphol, ruim een maand geleden, was er geen aanleiding om de Polderbaan tijdelijk te mijden.

In april meldden de piloten van drie vliegtuigen een drone bij de luchthaven gezien te hebben. De Zwaneburgbaan werd toen tijdelijk gesloten tot de luchtverkeersleiding de situatie weer veilig achtte. De overheid kondigde naar aanleiding van het incident aan met betere voorlichting te komen.

Het is om veiligheidsredenen verboden om binnen vijftien kilometer van Schiphol met een drone te vliegen. Onder meer de overheid, de LVNL en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers hebben gewaarschuwd voor het gevaar op botsingen dat de vliegtuigjes opleveren. Ook KLM liet zaterdag weten zich over het incident van vrijdag zorgen te maken.