Doodstraf medeverdachten Morsi om spionagezaak

De rechter acht bewezen dat zes mensen staatsgeheimen en “gevoelige informatie” hebben gelekt naar Qatar.

Mohammed Morsi op archiefbeeld in 2014, zittend achter tralies in een rechtbank in Kairo.
Mohammed Morsi op archiefbeeld in 2014, zittend achter tralies in een rechtbank in Kairo. Foto Tarek el-Gabbas / AP

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag zes medeverdachten van de afgezette president Mohammed Morsi ter dood veroordeeld, zo meldt nieuwszender Al Jazeera. De rechter acht bewezen dat de personen, onder wie ook twee journalisten van de nieuwszender, staatsgeheimen en “gevoelige informatie” hebben gelekt naar Qatar. De uitspraak in de zaak tegen Morsi zelf en nog vier anderen is uitgesteld tot 18 juni.

De informatie die zou zijn gelekt aan Qatar en het in de hoofdstad Doha gestationeerde nieuwsbedrijf Al Jazeera, zou “zeer geheim” zijn. Eerder schreef persbureau AP dat het gaat om documenten met daarin onder meer informatie over militaire installaties en wapendepots. Ook zou tot in detail zijn te lezen over Egypte’s binnen- en buitenlands beleid.

De uitspraak wordt in juni nog voorgelegd aan de grootmoefti, de hoogste religieuze autoriteit in Egypte. Het advies van de grootmoefti is niet bindend en blijft doorgaans geheim.

Meerdere aanklachten

Een jaar nadat Morsi op 30 juni 2012 democratisch was gekozen, werd hij 3 juli 2013 afgezet tijdens een militaire coup onder leiding van toenmalig minister van Defensie en huidig president Abdel Fattah el-Sisi. Enkele dagen ervoor waren miljoenen mensen de straat opgegaan om tegen Morsi en zijn beleid te demonstreren.

De Moslimbroederschap, waar Morsi lid van is, is in Egypte eind 2013 verboden en gekwalificeerd als ‘terroristische organisatie’. In de praktijk komt dat neer op onbegrensd hard optreden tegen alles wat met de Moslimbroederschap te maken heeft. Morsi heeft meerdere aanklachten tegen zich lopen waarvoor hij de doodstraf kan krijgen.