‘Branden Alberta verdubbelen mogelijk’

Een gebied ter grootte van de provincie Utrecht is al door het vuur getroffen.

Honderden brandweerlieden proberen het vuur in Alberta te bestrijden. Foto Chris Schwarz / Government of Alberta / Reuters

De Canadese autoriteiten vrezen dat het gebied dat getroffen wordt door een grote bosbrand de komende dagen verdubbelt. Zo’n 156.000 hectare, in oppervlakte meer dan de provincie Utrecht, is al door het vuur getroffen. Daarvan stond volgens de premier van de provincie Alberta ongeveer 101.000 hectare op zaterdag nog in brand, liet ze zaterdag weten in een persverklaring.

Volgens persbureau AP hebben meer dan 80.000 mensen de afgelopen dagen het gebied verlaten. In de getroffen omgeving van Fort McMurray werken veel mensen op teerzandvelden. Zo’n 12.000 mensen werden volgens de premier door de lucht uit die gebieden weggehaald, en zo´n 7.000 onder politiebegeleiding over de weg. Ongeveer 1.600 huizen zijn door het vuur verwoest.

De weersomstandigheden maken de gebieden in Alberta kwetsbaar voor bosbranden. Ook vanuit British Columbia, ten westen van Alberta, dreigen branden over te waaien.

Volgens de premier van Alberta zijn er in de provincie 1.400 brandweerlieden, ongeveer 133 helikopters, 295 wagens en anders zwaar materieel en 27 vliegtuigen actief in de brandbestrijding.

Twitter avatar RachelNotley Rachel Notley I cannot express my gratitude enough for the heroes working to contain this wildfire. #ymmfire #fortmacfire https://t.co/sSsWUVc86Q

Eerder werd wegens de brand de noodtoestand afgekondigd. Er zijn voor zover bekend geen gewonden of doden gevallen.