m/v van de week Siegfried Woldhek

Deze week bleef Donald Trump als enige Republikeinse presidentskandidaat over. Dat is een gevaar voor de Verenigde Staten, ja zelfs voor de wereld, zo hoorden we hier en daar.

Maar wat nu als zijn tegenstander Ted Cruz de Republikeinse kandidaat was geworden, schreef emeritus hoogleraar politieke wetenschappen Galen Irwin op de opiniepagina van NRC, om vervolgens haarfijn uit te leggen hoe Cruz in de wereld staat.

Cruz’ idee van geloofsvrijheid, zo weet Irwin, houdt onder meer in dat religieuze waarden boven wettelijke waarden gelden. Abortus kan slechts worden toegestaan als het leven van de moeder in direct gevaar is. Het huwelijk is voorbehouden aan man en vrouw. Christelijke bedrijven mogen weigeren anticonceptiemiddelen in hun ziektekostenverzekeringen voor vrouwelijke werknemers op te nemen, en diensten weigeren aan homoseksuelen.

En dan hebben we het nog niet eens over Cruz’ neiging om klimaatverandering geen wetenschap te noemen, maar linkse religie.

Misschien is de wereld met Trump toch niet zo slecht af?