De voortekenen voor Trump zijn ongunstig

Amerikaanse verkiezingen De meeste Republikeinen leggen zich neer bij de nominatie van Donald Trump als presidentskandidaat. Maar niet iedereen.

Foto AFP

Donald Trump krijgt niet de steun van George Bush senior. Voor het eerst in twintig jaar zal de 41ste president van de Verenigde Staten geen campagne voeren voor de Republikeinse kandidaat in november.

Het kan Trump niet meer van de Republikeinse nominatie afhouden. Wat nog geen jaar geleden begon als een weggelachen act, werd een opstand in de partij en eindigde deze week in een Republikeinse machtsgreep door Trump. De Republikeinse campagne #StopTrump-beweging is mislukt.

Na de duidelijke zege van Trump in Indiana dinsdagnacht staakten eerst senator Ted Cruz en woensdag ook de al langer kansloze gouverneur van Ohio John Kasich hun campagne.

Trump heeft nu geen concurrenten meer voor de nominatie als Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november.

„Vanaf nu gaan we achter Hillary Clinton aan”, verkondigde Trump daarna. Hij riep op tot eenheid in de partij, en zei dat hij bevolkingsgroepen terug kan lokken die van de Republikeinse Partij vervreemd zijn geraakt. „Ik win bij vrouwen, ik ben er dol op.” Met latinokiezers beloofde hij „een ongelooflijke band” op te bouwen, en hij voorzag een terugkeer van zwarte kiezers bij de Republikeinen. „Afro-Amerikanen willen banen.”

De meesten zullen zich nu toch achter hem scharen, een kleine groep zegt deze verkiezingen niet te gaan stemmen. Maar van harte is de steun niet altijd. Zo zei senator John McCain publiekelijk de Republikeinse genomineerde te steunen, maar op een door Politico bemachtigde geluidsopname toont hij zich bezorgd tegenover donoren.

„De hispanic gemeenschap is boos op een manier die ik in mijn dertig jaar als politicus nog niet heb mogen meemaken.”

Donald Trump belooft nu vrouwen en latinokiezers terug te lokken

De Republikeinse partij gaat met een onstuurbare, polariserende presidentskandidaat de strijd aan met (waarschijnlijk) de Democraat Hillary Clinton. Trump overtuigde Republikeinse kiezers met een onconventionele campagne. Hij heeft geen focusgroepen, interne peilingen of tv-spotjes, en nauwelijks een organisatie.

Trump is ook geen klassieke conservatief. Hij bepleit een flexibele levensinstelling, omdat je daarmee „de beste deals” kunt sluiten. Hij heeft vaak ruimdenkende opvattingen over sociale kwesties en steunde in het verleden ook Democraten. Maar zijn retoriek tegen migranten, globalisering en de bestuurlijke elite is hard. Dit zal nu de boodschap van de Republikeinse Partij worden.

Trump gebruikt de verwarring onder Amerikaanse kiezers, en vergrootte die door overal complotten te zien. Met een complot – Obama is niet in Amerika geboren – werd hij vijf jaar geleden een politieke factor van betekenis. En met een complot – de vader van Ted Cruz is betrokken bij de moord op John F. Kennedy – schoot hij zijn laatste serieuze tegenstander af.

Kan de vastgoedmiljardair deze stunt herhalen in november? De voortekenen zijn niet gunstig. Ongeveer tweederde van het electoraat ziet Trump niet zitten. Zijn populariteit zit ongeveer op 28 procent – historisch laag voor een presidentskandidaat.

Maar ook over Hillary Clinton denken Amerikanen negatief. Zo’n 55 procent van de kiezers ziet haar niet zitten, ruim 38 procent is positief. In de recente geschiedenis zijn geen kandidaten gekozen voor de eindstrijd met zulke lage scores, berekende website fivethirtyeight.com.

Clinton verloor deze week de Democratische voorverkiezingen in Indiana verrassend van democratisch socialist Bernie Sanders. Haar nominatie, die ze allang binnen had willen hebben, loopt weer vertraging op.

M.m.v. Hans Klis (New York)