Australische ‘uitvinder’ van Bitcoin krabbelt terug

De Australische computerwetenschapper Craig Wright komt terug op zijn belofte om sluitend bewijs te leveren voor zijn claim dat hij de uitvinder is van de Bitcoin. Op zijn blog schreef de Australiër donderdag dat hij het niet langer aandurft om openheid van zaken te geven over zijn claim.

Wright zei maandag nog dat hij de man is achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, het brein achter het elektronische betaalmiddel Bitcoin. Hij onderbouwde die bewering op zijn eigen blog met een reeks technische gegevens. Die riepen echter vraagtekens op bij experts.

Wright had beloofd het ultieme bewijs te leveren door bitcoins over te maken die in de begintijd van de virtuele munt zijn gecreëerd, iets wat alleen de uitvinder zou kunnen doen.

Wright stelde donderdag niet dat hij Nakamoto níet is, maar de blogpost van maandag heeft hij verwijderd. In plaats daarvan staat er nu een dramatisch getoonzette verklaring op het blog. Hij stelt te zijn „gebroken” door de aanvallen op zijn „karakter en kwalificaties”. „Ik heb de moed niet, ik kan het niet.” De Bitcoin bestaat sinds 2009. Sinds die tijd is het geheim wie achter de naam Satoshi Nakamoto schuilt. (ANP, AP)