Ryan aarzelt over steunen Trump

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een van de belangrijkste Republikeinen, is „nog niet zover” dat hij Donald Trump steunt als presidentskandidaat voor zijn partij. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN maakte Ryan donderdag duidelijk dat Trump wat hem betreft meer zal moeten doen om de eenheid in de partij te bewaren. Ryan hoopt dat hij Trump later alsnog kan steunen.

De opmerkingen van Ryan laten zien hoezeer de Republikeinen worstelen met de kandidatuur van Trump. Na diens duidelijke zege in Indiana staakten dinsdagnacht eerst senator Ted Cruz en woensdag ook de al langer kansloze gouverneur van Ohio John Kasich hun campagne.

Ryan was donderdag niet de enige Republikein die zijn afkeer van Trump liet blijken. George Bush sr. en jr, de laatste twee Republikeinse presidenten, lieten via woordvoerders weten niet actief campagne te zullen voeren voor Trump. De laatste twintig jaar heeft Bush sr. alle Republikeinse presidentskandidaten openlijk gesteund. Maar ditmaal houden beide Bushes, respectievelijk vader en broer van Jeb Bush, dit jaar een van de afgehaakte concurrenten van Trump, zich afzijdig. Waarschijnlijk verschijnen ze niet op de conventie in juli.

Ook Mitt Romney, die het vier jaar geleden opnam tegen Barack Obama en in maart felle kritiek uitte op Trump, heeft gezegd de Republikeinse conventie te mijden. (NRC)