Hof belooft Iraanse tegoeden aan slachtoffers

Iran is woedend omdat de VS bevroren Iraanse tegoeden wil gebruiken voor betalingen aan slachtoffers van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in 1983 en van andere aanslagen waar Iran achter zou zitten. Namens de beweging van ongebonden landen heeft Iran protest aangetekend. Vorige maand bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een bedrag van 1,75 miljard euro aan geblokkeerde Iraanse tegoeden mag worden gebruikt om compensatie te geven aan slachtoffers van Iraanse terreur en hun nabestaanden. Bij de aanslag in 1983 werden 63 mensen gedood, de meesten ambassadepersoneel, onder wie 19 Amerikanen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemt de uitspraak „diefstal verscholen achter een rechterlijk bevel”. (NRC)