Varkensboeren boos om verhogen tarieven NVWA

Per 1 mei moeten de boeren aanvullende controles op bijvoorbeeld antibioticagebruik zelf betalen.

Varkensboeren voerden vorig jaar al actie tegen de in hun ogen te hoge tarieven.
Varkensboeren voerden vorig jaar al actie tegen de in hun ogen te hoge tarieven. Foto Bart Maat / ANP

Nederlandse varkensboeren zijn er niet over te spreken dat de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om vlees te keuren per 1 mei omhoog zijn gegaan. Ze maken hun grieven duidelijk in een gezamenlijke brief van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) aan staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA).

In hun brief staat onder meer:

“Mede gezien de moeilijke economische positie waarin de varkenshouderij verkeert, vallen de hoge en steeds maar weer stijgende NVWA-kosten zeer zwaar binnen het huishoudboekje van onze gezinsbedrijven.”

De varkensboeren pleiten ervoor de tariefsverhoging terug te draaien en wijzen erop dat er een onderzoek loopt van de Raad van State naar de tarieven van de NVWA.

Prijzenoorlog

Het gaat slecht met de Nederlandse varkensboeren. Dat heeft onder meer te maken met overaanbod en afnemende consumptie. Door de onderlinge strijd van supermarkten zouden de varkensboeren daarnaast gedwongen worden onder de kostprijs hun vlees te leveren.

Als gevolg van de crisis in de varkenshouderij steken boeren zich in de schulden bij leveranciers van veevoer. Banken geven minder makkelijk krediet.

Lees ook over de crisis bij varkensboeren: Dolgedraaide varkensmarkt

In de zomer van 2015 voerden de varkensboeren actie om de keuringstarieven omlaag te krijgen. De boeren zeiden dat de regels in Nederland strenger waren dan in de rest van de EU. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma liet toen weten te kijken of er iets aan de tarieven gedaan zou kunnen worden.

Resistentie

Vanaf 1 mei zijn de tarieven voor de keuring van vlees met zo’n 12 procent omhoog gegaan, zeggen de organisaties. Verder moeten veehouders er nu zelf voor betalen als de NVWA aanvullende controles uitvoert. Dat doet de NVWA bijvoorbeeld als er in het slachthuis wordt vastgesteld dat een dier teveel geneesmiddelen zoals antibiotica heeft gekregen.

Te veel gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot resistentie bij bacteriën en daardoor tot gevaar voor mens en dier. Dat wil het kabinet aanpakken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat tweederde van de varkenshouders de resistente bacterie MRSA bij zich draagt.