Tom Dumoulin pakt roze na winst in openingsrit Giro

De renner van Team Giant-Alpecin was in de tijdrit van 9,8 kilometer door Apeldoorn twee honderdsten sneller dan de Sloveen Roglic.

Tom Dumoulin viert zijn overwinning in de openingsrit van de Giro d' Italia in APeldoorn.
Tom Dumoulin viert zijn overwinning in de openingsrit van de Giro d' Italia in APeldoorn. Foto Bas Czerwinksi/ANP

Tom Dumoulin is vrijdag winnaar geworden van de openingstijdrit van de Ronde van Italië. Hij legde de 9,8 kilometer door Apeldoorn af in een tijd van 11.03 en was daarmee twee honderdsten sneller dan de Sloveen Primoz Roglic van Team Lotto-Jumbo. Andrey Amador van Team Movistar werd derde op zes seconden van de winnaar.

Twitter avatar giroditalia Giro d’Italia Final standing / Classifica finale:
1) @tom_dumoulin 11’03″
2) @rogla ST
3) @Andrey_Amador + 6″
#giro https://t.co/Za8DRhpvPQ

Dumoulin had geen idee dat hij zo dicht voor de nummer twee was gefinisht, verklaarde hij na afloop tegen de NOS:

“Ik ben superblij. Het was niet mijn allerbeste rit, maar wat maakt het uit. Twee honderdsten is niks. Twee keer zuchten en het is voorbij.”

Twitter avatar GiantAlpecin Team Giant-Alpecin #Giro YES! @tom_dumoulin WINS the first victory of the season for the team! #ForzaTom #KeepChallenging

Dumoulin kreeg de roze trui uit handen van koning Willem-Alexander. De renner is de eerste Nederlander sinds Pieter Weening in 2011 die het tricot mag aantrekken. Zijn grootste concurrent vooraf Fabian Cancellara werd achtste op 14 seconden van de Limburger. Een dag voor de start liet de Zwitser weten getroffen te zijn door een buikgriep.

Twitter avatar f_cancellara Fabian cancellara Bad luck hit me yesterday after training,stomach flu/Fever put me in bed.full rest today and stay positiv for tomorrow #prolog @giroditalia

Training voor Rio

Ondanks zijn verrassende prestatie in de Vuelta vorig jaar, waar Dumoulin tot en met de een-na-laatste dag in de leiderstrui reed en daarmee liet zien over klassementskwaliteiten te beschikken, is de verwachting niet dat de Limburger hier mee gaat doen om de eindoverwinning. Het hoofddoel van Dumoulin is dit jaar de Olympische tijdrit in Rio, waar een andere trainingsopbouw voor vereist is dan voor een grote ronde van drie weken.

Topfavoriet voor het roze als de Giro eindigt in Turijn op 29 mei is Vincenzo Nibali, winnaar van de Giro in 2013, de Vuelta van 2010 en de Tour van 2014. Hij werd vrijdag zestiende in de tijrit, op 16 seconden van Dumoulin. Ook Mikel Landa (67ste op veertig seconden), vorig jaar derde, en Alejandro Valverde (23e op 24 seconden), hij maakt zijn Giro-debuut, worden kansrijk geacht voor de eindoverwinning.

De winnaar van vorig jaar, Alberto Contador, doet dit jaar niet mee. Van de Nederlandse klassementsrijders wordt het meeste verwacht van Steven Kruijswijk, vorig jaar zevende in de Giro. Vrijdag reed hij de 22ste tijd op 22 seconden van de Dumoulin.

Giro in Nederland

De tijdrit in Apeldoorn trok volgens de NOS 75.000 bezoekers naar de stad. Het was de eerste van in totaal drie ritten die in Nederland verreden worden. Zaterdag staat de eerste rit-in-lijn op het programma. Die voert over 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen. Een dag later wordt de weg terug naar Arnhem afgelegd, zij het over een geheel ander parcours. Daarna volgt een rustdag waarop de renners zich naar Italië verplaatsen.

Twee keer eerder startte de Giro d’Italia in Nederland. In 2002 werd Groningen aangedaan, acht jaar later volgde Amsterdam. Vorig jaar startte de Tour de France in Utrecht.