Toeristen voor grof geld opgelicht met taxiritje Schiphol - Amsterdam

Ronselaars onder de naam ‘TAXICENTRALE’ rijden toeristen voor zeer hoge bedragen naar de stad. Schiphol gaat nu boetes uitdelen.

980 euro. Zoveel betalen toeristen soms voor een taxiritje van Schiphol naar Amsterdam. Al direct in de aankomsthal bieden ronselaars ze goedkope ritjes naar het centrum aan. Aangekomen op de bestemming moet de klant „exorbitant hoge bedragen” onder dwang betalen, vertelt een woordvoerder van taxivervoersbedrijf TCA.

Dit weet TCA omdat de klachten vervolgens bij hen terechtkomen. Want op de bonnetjes die de chauffeurs zonder vergunning uitdraaien staat ‘TAXICENTRALE’. „Google je ‘taxicentrale’ en ‘Amsterdam’, dan kom je natuurlijk bij ons terecht.”

De meeste toeristen betalen honderd euro voor een ritje –het dubbele van wat hoort. Maar sommigen betalen dus veel meer. TCA krijgt ongeveer tien klachten per week binnen, een aantal dat groeit, waarschijnlijk omdat het toeristenseizoen begonnen is.

Op de officiële taxistandplaats bij Schiphol Magna Plaza mogen maar drie taxidiensten – waaronder TCA – hun diensten aanbieden. Maar volgens de wet mogen andere chauffeurs wel in de parkeergarage of voor de vertrekhal staan. Daarom is het sinds 1 januari is wel verboden voor taxichauffeurs om actief klanten te regelen op de luchthaven, zegt een woordvoerder van Schiphol. Om deze maatregel te handhaven zet de luchthaven sinds deze maand BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) van de gemeente Haarlemmermeer in om de ronselaren op te sporen. De komende twee weken delen ze waarschuwingsbrieven uit, daarna boetes van 350 euro voor de eerste keer, tot 1.500 euro bij herhaling. Ook heeft Schiphol grote gele stickers op de grond geplakt die naar de officiële standplaats wijzen, en worden reizigers via de omroepinstallatie gewaarschuwd.