Thomas Erdbrink nieuwe presentator Zomergasten

In deze rol volgt hij Wilfried de Jong op die de afgelopen drie jaar het programma presenteerde.

Thomas Erdbrink Foto Bas
Thomas Erdbrink Foto Bas Czerwinski / ANP

Thomas Erdbrink, journalist en Iran-correspondent voor onder meer The New York Times, de Volkskrant en de NOS, wordt het nieuwe gezicht van het VPRO-programma Zomergasten. In deze rol volgt hij Wilfried de Jong op die de afgelopen drie jaar de uitzendingen presenteerde waarin een gast een tv-avond mag samenstellen met zijn of haar favoriete televisiemomenten.

Erdbrink maakte vorig jaar de VPRO-­serie Onze man in Teheran. Hierin toont Erdbrink zijn werk en leven in Iran. Dit programma werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Afgelopen maart won het programma De Tegel Achtergrond en de publieksprijs. Het duurde vijf jaar voordat Erdbrink en zijn collega Van Broekhoven van de autoriteiten in Iran toestemming kregen om de serie te maken. Het resultaat was een vierdelige reeks, uitgezonden in januari en februari, waarin Erdbrink een inkijkje geeft in het dagelijks leven in de islamitische republiek.

In een verklaring laat Erdbrink weten dat hij niet verwacht had dat hij als presentator voor Zomergasten gevraagd zou worden:

“Ik was een beetje verbaasd en zat nog na te denken over wat ik daar van zou vinden, Zomergast zijn. Totdat ik begreep dat het ging om presentator worden van Zomergasten. Toen viel ik bijna van mijn stoel.”

Erdbrink zegt dat hij er vervolgens twee dagen over nagedacht heeft:

“Ik heb er verschrikkelijk veel zin in. Waar ter wereld bestaat het nog om een avond lang écht te praten met de interessantste mensen van het land, live op televisie? Ik ga mijn best doen om de juiste vragen te stellen.”

Zomergasten

VPRO Zomergasten is van 31 juli tot en met 4 september op zondagavond vanaf 20.15 uur te zien op NPO2. De VPRO maakt op een later moment de gasten bekend.