Tekenaar Siné overleden

Maurice Sinet, Siné, in 2008.
Maurice Sinet, Siné, in 2008. Foto AFP

De Franse politiek karikaturist Siné in donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn tijdschrift Siné Mensuel op Facebook. Hij was al geruime tijd ziek.

Siné, wiens echte naam Maurice Sinet was, kwam in 2008 in het nieuws omdat hij na al 16 jaar bijtende cartoons en teksten voor het satirische blad Charlie Hebdo te hebben gemaakt, ontslagen werd door de toenmalige hoofdredacteur, Philippe Val. De reden: Siné zou een antisemitische grap hebben gemaakt in een column over Jean Sarkozy, zoon van de toenmalige president. Siné gebruikte daarin een cliché dat sinds de negentiende eeuw klassiek is voor Frans antisemitisme: bij joden zijn rijkdom en macht verzekerd. Sarkozy junior zou volgens Siné om die reden hebben „verklaard zich tot het jodendom te willen bekeren voordat hij trouwt met zijn verloofde, joods en erfgename van de stichters van [winkelketen] Darty.” De zaak werd een enorme rel.

Siné begon in 2008 zijn eigen blad Siné Hebdo. Daarin tekende jazzliefhebber Siné door; naast bijtende grappen milde kattentekeningen. (NRC)