Schoten gelost op prominente Turkse journalist voor rechtbank

Can Dündar is hoofdredacteur van de Cumhuriyet, een krant die kritisch is op de regering. Hij is aangeklaagd door de staat.

Een politieman richt zijn pistool op de schutter.
Een politieman richt zijn pistool op de schutter. Foto AFP

Volgens Turkse media heeft een schutter geprobeerd de Turkse journalist Can Dündar neer te schieten voor de rechtbank in Istanbul. Dündar is de hoofdredacteur van Cumhuriyet, een van de grootste kranten van Turkije die kritisch is op president Erdogan.

Vrijdag was de laatste dag van een rechtszaak tegen Dündar en zijn collega Erdem Gul. Zij staan terecht vanwege de verdenking staatsgeheimen te hebben geopenbaard. Dündar is niet gewond, een andere journalist die het proces verslaat is wel geraakt door een afketsende kogel. De schutter is aangehouden.

Volgens een ooggetuige tegen persbureau Reuters schreeuwde de schutter “verrader!” voordat hij vijf schoten loste.

Tegen Dündar en Gul werd eerst levenslang geëist vanwege een publicatie waarin hij de Turkse regering ervan beschuldigt wapens naar Syrië te vervoeren. Dündar en een collega zouden daarmee terrorisme ondersteunen en de internationale reputatie van Turkije schaden.

In afwachting van de rechtszaak kwamen ze vast te zitten, maar het Constitutioneel Hof draaide hun voorlopige straf terug, tot woede van president Erdogan. Er is nu 25 jaar tegen Dundar geëist en 10 jaar tegen Gul.

Hun arrestatie zorgde voor een golf van internationale verontwaardiging over het beleid van Erdogan die de persvrijheid steeds meer aan banden legt. Erdogan heeft zich als civiele partij in het proces gemengd. Het proces vindt achter gesloten deuren plaats.