Politie: meer camera’s bij winkelpleinen

Winkeliers in Delfshaven worden geteisterd door overvallers. De politie wil hun vluchtroutes in kaart brengen met extra camera’s,

Filiaalmanager Estella (59, „geen achternaam”) van Bristol op het Mathenesserplein heeft er genoeg van. Bijna dagelijks stelen jongens uit de buurt sportschoenen en kleren uit de rekken van de winkel. Aangifte bij de politie doet ze niet meer. „Er hebben wel eens winkeldieven vast gezeten, jongens uit de buurt die ik had herkend bij de politie. Dan merk je dat ze je in de gaten beginnen te houden. Ze weten dat ik hier elke dag in de winkel sta. Bristol zou beveiligingsmensen moeten inhuren. Maar dat kost geld. Het is goedkoper om diefstallen als omzetderving in te calculeren.”

Begin dit jaar kreeg een collega van haar een pistool tegen haar hoofd toen ze de deur naar het kantoortje achterin de winkel in wilde gaan. Ze moest de kluis met geld openen, daarna bond hij haar en een collega vast met tie wraps. De man vertrok met de buit in tassen van Bristol, gewoon door de ingang van de winkel, zegt Estella. „Later hebben ze hem met die tassen zien lopen op de Lijnbaan. Daar had de politie camerabeelden van.” Gepakt, dat is hij nog niet, zegt Estella.

De politie wil meer camera’s plaatsen op drukke pleinen in Delfshaven zoals het Mathenesserplein, het Heemraadsplein, het Visserijplein, het Driehoeksplein, het Watergeusplein en het Bospolderplein, schrijft de politie aan de leden van de gebiedscommissie Delfshaven. Hen wordt gevraagd positief te adviseren over het verzoek van de politie.

Ook op de doorgaande wegen van Marconiplein naar het centrum zoals de Schiedamseweg en de 1e Middelandstraat wil de politie meer camera’s. „De bedoeling is om de hele vluchtroute in kaart te brengen”, zegt Tom Harreman (PvdA), voorzitter van de gebiedscommissie. „Dat vergroot de pakkans.”

Het is niet eenvoudig om de oorzaak van de criminaliteit in de buurt te verklaren. „Je hebt hier veel allochtone jongeren zonder werk”, zegt assistent filiaalmanager Mery Hanna (28) van het Kruidvat, die pal naast Bristol zit. „Al ben ik zelf ook allochtoon, ik kom uit Egypte.”

Haar winkel is eind februari overvallen. Een man liep op een zondagmiddag door naar het kantoor achter in de winkel. Hij stal de computer met het geheugen van het camerasysteem, zegt Hanna. „Hij wist precies wat hij moest doen om ongezien weg te komen.”

Met een pistool dwong hij het personeel, inclusief twee beveiligingsmedewerkers, in het toilet te blijven tot hij de kluis had leeggeroofd en de winkel had verlaten. Een gezicht hebben ze niet gezien. „Hij droeg een masker.” Ook deze overvaller is nog niet opgepakt.