Pentagon steunt Jemen in strijd tegen Al-Qaeda

De VS sturen special forces, schepen en geven extra steun bij inlichtingen. Sinds kort wordt Al-Qaeda actiever bestreden.

De VN-gezant voor Jemen, Ismail Ould Cheick Ahmed is in Koeweit om de vredesbesprekingen te leiden tussen Saoedi-Arabië en de Jemenitische Houthi-rebellen.
De VN-gezant voor Jemen, Ismail Ould Cheick Ahmed is in Koeweit om de vredesbesprekingen te leiden tussen Saoedi-Arabië en de Jemenitische Houthi-rebellen. Foto Yasser Al-Zayyat/ AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurt extra militaire hulp naar Jemen om te helpen in de strijd tegen militanten van Al-Qaeda. Dat hebben Amerikaanse legerfunctionarissen gezegd tegen persbureau AP. Het gaat om special forces, schepen en steun bij inlichtingen.

De Verenigde Staten helpen het leger van Jemen en de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in de strijd tegen de terroristische beweging Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP). De Amerikaanse special forces hebben vooral een adviserende rol en zijn niet betrokken bij gevechten, zo laten functionarissen weten.

Al-Qaeda verliest terrein

De militanten van Al-Qaeda profiteerden van de oorlog in Jemen en de politieke chaos in het land en hebben in het zuiden van het land een aantal gebieden in handen. De Jemenitische regering en de Arabische coalitie lieten hen lange tijd met rust en concentreerden zich vooral op de strijd tegen de shi’itische Houthi-rebellen.

In de afgelopen weken wordt Al-Qaeda actiever bestreden. Het Jemenitische leger, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, heroverde eind april de zuidelijke havenstad Mukalla. Bij deze aanval hebben de Amerikanen “beperkte steun” gegeven, zo liet Jeff Davis, kapitein bij de marine en woordvoerder van het Pentagon, weten. Het gaat daarbij om surveillance, het verzamelen van inlichtingen, medische hulp, brandstof en maritieme ondersteuning.

Afgelopen donderdag vertrokken militanten van Al-Qaeda vrijwillig uit de zuidelijke steden Zinjibar en Jaar. De steden liggen in de buurt bij Aden, dat is de facto de hoofdstad van de door de internationale gemeenschap erkende Jemenitische regering.

Vredesbesprekingen tussen Saoedi-Arabië en Houthi’s

De strijd tegen Al-Qaeda vindt plaats op het moment dat er een wapenstilstand is tussen de Saoedische coalitie en de Houthi-rebellen. De partijen zijn in Koeweit bijeen voor vredesbesprekingen die een einde moeten maken aan de al meer dan een jaar voortdurende oorlog.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Jemen zag éven een mooie toekomst

Door het conflict kwamen ongeveer 6.200 mensen om. Ongeveer de helft daarvan was burger.