‘Zeker 28 doden bij luchtaanval op kamp van vluchtelingen in Syrië nabij de Turkse grens’

Valery Gergiev dirigeerde woensdag een concert in woestijnstad Palmyra. Beeld van You Tube

Bij luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in het noordwesten van Syrië, nabij de Turkse grens, zijn donderdag zeker 28 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een netwerk van lokale activisten, bekendgemaakt.

Videobeelden op sociale media tonen afgebrande tenten in een modderig veld, verkoolde lichamen en bloedende vrouwen en kinderen die in een vrachtwagen worden geladen. De VS veroordeelden de luchtaanvallen. „Deze individuen zitten in de meest desperate situatie die je je kunt voorstellen, er is geen enkele rechtvaardiging voor militaire acties tegen hen.”

De luchtaanvallen komen een dag nadat het zogeheten ‘regime van stilte’ werd uitgebreid naar Aleppo. Het Syrische regime en de gematigde rebellen gingen onder zware druk van Rusland en de VS akkoord met een tijdelijk bestand in de stad en de gelijknamige provincie.

Het bestand zorgde donderdag voor relatieve rust in Aleppo. Desondanks ging de strijd in andere delen van Noord-Syrië gewoon door.

Een dag nadat het bestand in Aleppo van kracht werd stuurde de Syrische president Assad een telegram naar zijn collega Poetin, waarin hij stelt dat zijn leger met niets minder genoegen neemt dan „de totale overwinning” en het „verpletteren” van de rebellen in Aleppo.

Zo blijft de situatie in Syrië precair. Een nationale wapenstilstand is sinds februari van kracht, maar die is de afgelopen weken steeds vaker geschonden. Vooral in Aleppo werd zwaar gevochten, waarbij zeker 300 doden vielen.

De VN waarschuwen voor „catastrofale” gevolgen als de wapenstilstand klapt. Er kan een stroom van 400.000 vluchtelingen op gang komen richting de Turkse grens.

Terwijl het vluchtelingenkamp werd getroffen door bommen, vond in de woestijnstad Palmyra een opmerkelijk concert plaats. Het was een sterk staaltje propaganda waarmee Rusland zich aan de wereld toonde als terreurbestrijder die beschaving tegenover barbarij plaatst.

De Russische dirigent Valery Gergiev leidde een orkest uit Sint-Petersburg, dat in het Romeinse amfitheater onder meer Bachs sonate voor soloviool Chaconne ten gehore bracht. In het publiek zaten ook Russische militairen, die het regime hebben geholpen bij de herovering van Palmyra op IS. Ze werden via een videoverbinding toegesproken door Poetin. Gergiev zei dat we met het concert „protesteren tegen de barbaren die de monumenten van wereldcultuur vernietigen”.