Embryo kan twee weken leven in petrischaaltje in lab

Levensvatbare vrucht in baarmoeder en petrischaal
Levensvatbare vrucht in baarmoeder en petrischaal

Menselijke embryo’s kunnen nu tot veertien dagen na de bevruchting worden gekweekt in een petrischaaltje. Wettelijk is langer niet toegestaan, daarom zijn de experimenten afgebroken. Twee afzonderlijke onderzoeksgroepen publiceerden woensdag hun resultaten in Nature en Nature Cell Biology.

„Dit is een doorbraak die er aan zat te komen”, zegt hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery van het LUMC in Leiden. Zelf was ze niet betrokken bij het onderzoek. „De techniek voor muizen was er al. Het was een kwestie van tijd voor het ook zou lukken bij menselijke embryo’s.”

Tot nu toe lieten menselijke embryo’s zich niet verder kweken dan tot zeven dagen. Mummery: „Met nieuwe technieken lukt het nu om in een kweekbakje een matrix te printen waarop het embryo verder kan groeien. Er zit ook hier wel een grens aan hoe lang je door kunt gaan, want uiteindelijk heeft het embryo ook de bloedvoorziening van de moeder nodig.”

Met deze doorbraak komen nieuwe ethische dilemma’s in beeld, zegt Mummery. „In deze vroege embryo’s kunnen ook al kiemcellen ontstaan, de voorlopers van geslachtscellen. Daardoor zal het in theorie mogelijk zijn om van een embryo dat nooit geboren is nageslacht te verkrijgen.”