NRC Agenda: vijf cultuurtips voor het weekend

Ga naar de bioscoop voor de absurdistische film ‘Men & Chicken’, die op een knappe manier weet te ontroeren. In het Groninger Museum is nu de mooie expositie ‘Nieuwe Wilden’ te zien.

Still uit de film 'Men & Chicken'

 1. ●●●●●

  My Scientology Movie Documentaire

  Zo gesloten en paranoïde was zelfs voor documentairemaker Louis Theroux nieuw. Juist daarom was de Kerk van Scientology zijn ‘Heilige Graal’. Voor Theroux vat Scientology alles samen wat hem boeit in Amerika: „Een enorm vooruitstrevend land dat extreem religieus is. Het mekka van de consumptiecultuur dat zijn merken over de wereld verspreidt, of het nu Coca-Cola of Scientology is.” Om toegang tot Scientology te krijgen besloten de filmmakers in Hollywood audities te houden voor een fictieve film over de sekte. Die reageert agressief. Lees hier ons interview met Louis Theroux: ‘Scientology is de ultieme Amerikaanse subcultuur’

  Regie: John Dower. In: 25 bioscopen

 2. ●●●●●

  Wilden & Nieuwe Wilden Expositie

  nieuwewilden

  In de Fundatie in Zwolle zijn expressionistische schilderijen uit de jaren 1910-1920 te zien van Max Pechstein, Ernst-Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff en anderen. Daarnaast toont het Groninger Museum de Nieuwe Wilden, de moderne evenknie van de oude wilden, de neo-expressionisten die rond 1980 in verschillende Duitse steden opnieuw kozen voor figuratieve kunst zoals Salomé, Rainer Fetting, Martin Kippenberger, Bernd Zimmer en Bettina Semmer. Lees ook: Vrijheidsdrang in vette verfstreken

 3. ●●●●

  Men & Chicken Film

  Men & Chicken van regisseur Anders Thomas Jensen schept met groot plezier verwarring. De film begint met een voice-over die Elias (Mads Mikkelsen) en zijn broer omschrijft als eeuwige pechvogels. Elias is een neurotische, praatgrage man die niet graag onderbroken wil worden en zichzelf ziet als Gods cadeau aan vrouwen. Hij lijdt aan masturbatiedwang, en heeft altijd een rol wc-papier bij de hand. Zijn broer Gabriel is een professor filosofie die op willekeurige momenten een onbedwingbare kokhalsreflex krijgt. Het wordt allemaal nog gekker als ze na de dood van hun stiefvader op een eilandje met 42 bewoners op zoek gaan naar hun biologische vader. Drie gedegenereerde halfbroers blijken in een verlaten sanatorium te wonen. Wat er precies aan de hand is, wordt natuurlijk langzaam duidelijk. Het heeft te maken met een terloops genoemde Darwin, de kippen uit de titel maar ook met fokstieren. Men & Chicken mengt sprookje, slapstick, komedie, familiedrama en horror tot een nieuwe creatie. Het levert een originele film op die aan het eind zowaar nog weet te ontroeren ook. Een knappe prestatie. Lees hier de recensie: ‘Lol met deegroller en kokosmakroon’

  Regie: Anders Thomas Jensen. Met: Mads Mikkelsen. In: 28 bioscopen

 4. ●●●●●

  Moeders en Zonen Toneel

  moedersenzonen

  Moeders en Zonen van Terrence McNally schetst een aangrijpend beeld van de eerste aidsdoden in de jaren 90. Katherine (Anne Wil Blankers), moeder van de aan aids gestorven André, verwijt diens vroegere geliefde Cal (Paul de Leeuw) haar zoon verleid te hebben tot homoseksualiteit. Ze rakelt een verleden van haar zoon op dat ze helemaal niet wil weten. Ook Cal kent leed, maar daarvan wil Katherine niets weten, zij monopoliseert haar zoon. De verzoening aan het slot lijkt niet echt gemeend. Gelukkig is intussen veel moois gezegd over verlies, rouw en verlangen naar nieuw leven. Lees ook: ‘Vastgepind door de dood van haar zoon’

  Vertaling: Raoul Heertje. Tournee t/m 19 juni. Inl: ntk.nl

 5. ●●●●

  Moedervlekken Roman

  moedervlekken

  Wat Grunberg hier beschrijft is een generationeel doorgegeven verbod op geluk. Dat doet hij niet als eerste en hij doet het ook niet voor het eerst, maar hij doet het zeer indringend. [...] De kracht van Moedervlekken zit niet in de hoopvolle illusie. Wel in het alomtegenwoordige verzet tegen de dood dat uit de roman spreekt. Lees hier de recensie: ‘Moeder is niet geschikt voor de toekomst’

  Arnon Grunberg: Moedervlekken. Lebowski, 400 blz., 22,50 euro

 • De smaak van… Jan Gielkens

  gielkens

  Vier cultuurtips van Jan Gielkens (63), die de Filter Vertaalprijs 2016 won met zijn vertaling van De woorden van Grimm van Günter Grass. Lees hier zijn tips.