Nieuwe klachten over columnist Ebru Umar, uitreisverbod blijft

Tegen Ebru Umar zijn nieuwe klachten ingediend. Eén ervan gaat over uitspraken die ze in Kusadasi over Erdogan deed.

Columnist Ebru Umar mag Turkije nog niet verlaten. In plaats daarvan meldde de Turkse officier van justitie donderdag dat er nieuwe klachten over haar zijn ingediend.

De Nederlandse columnist (Metro) mag sinds ruim een week al Turkije niet uit, naar eigen zeggen vanwege kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Vorige week diende ze een bezwaarschrift in tegen het uitreisverbod. Normaal gesproken hoort daar na drie werkdagen uitsluitsel over te komen. Maar donderdagochtend kwam er geen nieuws uit het kantoor van Mehmut Karabulut, de officier van justitie in Kusadasi. Karabulut wil ook niet reageren. „Dit valt buiten mijn autoriteit”, meent hij. Wie deze autoriteit wél heeft, wil hij ook niet kwijt. En dus blijft het wachten.

Eén van de nieuwe klachten betreft een cartoon die de Rotterdamse tekenaar Linda Zoon van Umar maakte. Hierop zit Umar achter haar laptop, een ijsje voor haar neus. Haar enkel is vastgeketend aan een betonnen bol waarop de Turkse vlag te zien is.

Volgens de e-mail wordt hiermee de Turkse vlag beledigd. „Hilarisch!” vindt Umar. „Het is gewoon een steengoede cartoon. Bovendien heb ik hem niet gemaakt.”

De tweede klacht is mogelijk verontrustender. De klager verwijst naar Umars televisieoptreden van 25 april op Telegraaf Vandaag. Hierin heeft Umar vanuit Kusadasi felle kritiek geuit op president Erdogan.

Umar denkt dat vanuit Nederland geklaagd is. „Dit is het werk van klikturken in Nederland. Zij vinden het kennelijk belangrijk om de Turken hier aan het werk te houden.” Ze pleit ervoor de namen van de klagers bekend te maken.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft Umar naar eigen zeggen laten weten haar zaak „op de voet” te volgen. „Koenders zegt dat Nederland de druk op Turkije zal opvoeren.”