Neelie Kroes krijgt betaalde adviesfunctie bij Uber

Neelie Kroes heeft stevig genetwerkt toen ze in februari naar Silicon Valley vloog als ambassadeur van StartupDelta, een vehikel van het ministerie van Economische Zaken om jonge techbedrijven te promoten.

Ook voor zichzelf, blijkt nu. In maart werd bekend dat Kroes (74) toezichthoudend directielid werd bij het Californische techbedrijf Salesforce. Afgelopen woensdag meldde Uber dat Kroes voorzitter wordt van een nieuwe adviesraad van het digitale taxibedrijf. De voormalig minister en eurocommissaris adviseert Uber sinds deze week over regelgeving en mededinging en krijgt betaald in een onbekend aantal Uber-aandelen.

Kroes krijgt voor haar ambassadeursschap van StartupDelta geem geld. Haar taak om het ondernemingsklimaat in Nederland voor start-ups te verbeteren, duurt nog enkele maanden. Dat weerhoudt haar er niet van om alvast betaalde klussen te doen voor individuele bedrijven die hier willen uitbreiden.

In De Wereld Draait Door vertelde Kroes eind februari over haar trip met premier Rutte (VVD) naar Silicon Valley. Ze vertelde hoe ze de topmannen van Uber en Salesforce had geprobeerd over te halen om te spreken op het festival Startup Fest Europe. Inderdaad staat Uber-oprichter Travis Kalanick nu als spreker op het programma en Salesforce sponsort een deel van het festival. Het techbedrijf kondigde vorig jaar aan 100 miljoen dollar in Europese startups te gaan investeren.

Als eurocommissaris Digitale Agenda was Kroes fervent voorstander van het omstreden Uber. Ondernemers schoppen de boel nu eenmaal in de war, vond ze. Toen een Brusselse rechter een verbod op Uber afkondigde, was ze woedend. „Wat voor rechtssysteem is dit?” schreef ze op een weblog.

Haar vorige baan als eurocommissaris belemmert haar nu niet om voor Uber te gaan werken. De afkoelingsperiode van 18 maanden is voorbij.

Uber is inmiddels in 71 landen actief en wordt gewaardeerd op ruim 62,5 miljard dollar. Bij de snelle uitbreiding loopt Uber tegen allerlei lokale wettelijke belemmeringen op. „Natuurlijk heeft Uber het niet in alles bij het rechte eind”, zegt Kroes nu in een verklaring. Tegen de Financial Times zei ze: „Uber moet anders gaan communiceren. Er zijn nog steeds cultuurverschillen.”

De nieuwe adviesraad moet Uber helpen beter om te gaan met alle regels en wetten. Behalve Kroes zijn onder anderen oud-premier Daniño van Peru en de Amerikaanse oud-minister van Transport LaHood lid. En prinses Reema Bint Bandar Al Saud van Saoedi-Arabië, waar vrouwen niet zelf rijden – een gat in de markt voor Uber. In 2014 bood Uber als stunt aan vrouwen naar de stembus te brengen, toen zij voor het eerst mochten stemmen.