Marokkaanse consul in gesprek met reljeugd Ede

Een groep van ongeveer vijftig jongeren van Marokkaanse afkomst zorgt voor problemen in de wijk Veldhuizen in Ede.

Het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst waar de rellen begonnen.
Het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst waar de rellen begonnen. Foto Vincent Jannink/ ANP

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guezlim gaat in gesprek met jongeren van Marokkaanse afkomst uit Ede die verantwoordelijk zijn voor rellen in de wijk Veldhuizen. Dat heeft de gemeente Ede laten weten aan persbureau ANP.

Burgemeester Cees van der Knaap, wethouder Marije Eleveld van wijkwerk en minderhedenbeleid, de politie en Guezlim kwamen vrijdag bij elkaar om te spreken over de onregeldheden in de Gelderse stad.

Kritiek op samenscholingsverbod

De rellen begonnen nadat afgelopen zaterdag een theehuis van de Marokkaanse Vereniging Ede haar deuren moest sluiten. Dit theehuis was gevestigd in een winkelcentrum wat gesloopt gaat worden en gold als een vaste hangplek voor een aantal Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Een groep van ongeveer vijftig jongeren tussen de 12 en 22 jaar begon toen met het in de fik steden van panden en auto’s en gooiden ramen in. Ook bekogelden ze de politie met stenen.

Om een einde te maken aan de ongeregeldheden stelde Van der Knaap op woensdag een samenscholingsverbod in voor het komende half jaar. Ook komt er extra cameratoezicht en geldt er een noodbevel zodat de burgemeester meer macht heeft om de openbare orde te handhaven.

Niet iedereen was het met de maatregelen eens. Volgens Mimoun Aktitou, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging Ede, heeft het een averechts effect, zo liet hij weten aan nrc-verslaggever Michiel Dekker. Hij verwacht dat meer agenten in de wijk de jongeren juist bozer maakt.

Lees ook een reportage vanuit Veldhuizen: ‘We gaan de boel hier slopen’

Veroordeling vanuit Marokkaanse gemeenschap

De rellen zijn veroordeeld door de Marokkaanse moskee Al Mouahidin en de stichting Samenstede (een organisatie die bewoners bij elkaar probeert te brengen). Dat staat in een op donderdag uitgeven verklaring.

“De organisaties veroordelen met klem de brandstichtingen en de vernielingen van andermans eigendommen. De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan ten einde de rust te laten wederkeren”.

Burgemeester Van der Knaap reageerde op vrijdag verheugd op deze verklaring, zo meldt ANP. “Dit maakt duidelijk dat het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap de ongeregeldheden scherp afwijst en haar best doet om de verhoudingen weer zo snel mogelijk te normaliseren”.

Het is niet voor het eerst dat een groep Marokkaanse-Nederlandse jongeren zorgt voor overlast in de wijk Veldhuizen. Ze veroorzaakten ook in 2008 en 2009 problemen. De gemeente Ede probeerde met stadsvernieuwing, door een aantal flats te slopen en nieuwe woningen te bouwen, en actief jongerenwijk de situatie te verbeteren.