Lage staalprijzen bezorgen ArcelorMittal slecht kwartaal

De omzet was met 13,4 miljard ruim 20 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Foto Jean-Christophe Verhagen / AFP

Staalbedrijf ArcelorMittal had geen goed begin van het jaar. De staalindustrie staat al enige tijd flink onder druk door overcapaciteit en lage prijzen. Daar had ArcelorMittal, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, het eerste kwartaal nog flink last van. Vrijdag maakte het bedrijf de cijfers over het eerste kwartaal openbaar.

Het grootste staalbedrijf ter wereld maakte 416 miljoen dollar verlies, de omzet daalde naar 13,4 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet nog ruim 17 miljard dollar, al was het verlies met 728 miljoen dollar groter. De koers daalde in de ochtendhandel met ruim 4 procent.

Topman Lakshmi Mittal zegt in een verklaring dat de slechte resultaten een gevolg zijn van de marktomstandigheden in de tweede helft van 2015:

“In de komende kwartalen moet ons resultaat verbeteren. Maar gezien de overcapaciteit in China blijven de markten fragiel en moeten we op onze hoede blijven voor en strijden tegen het gevaar van oneerlijke handel.”

ArcelorMittal is wel optimistisch over de rest van het jaar: de wereldwijde staalmarkt verbetert, meldde het. Het bedrijf verwacht vooral groei in de vraag naar staal vanuit de VS en in iets mindere mate Europa, vanuit de auto-industrie. Vanwege de recessie in Brazilië voorspelt het bedrijf een flinke daling uit dat land. Ook van Rusland verwacht ArcelorMittal minder vraag, onder meer door de lage olieprijs.