Katie Mitchell en Simon Stone naar Toneelgroep Amsterdam

De gerenommeerde Britse theatermaker Katie Mitchell koos voor haar TA-debuut het stuk ‘De meiden’ (1947) van Jean Genet.

Halina Reijn in 'De Stille Kracht, op de Ruhrtriënnale 2015.
Halina Reijn in 'De Stille Kracht, op de Ruhrtriënnale 2015. Foto Jan Versweyveld

De gerenommeerde Britse theatermaker Katie Mitchell regisseert in seizoen 16-17 een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam. Mitchell koos voor haar TA-debuut het stuk De meiden (1947) van Jean Genet. De twee konkelende dienstmeiden Claire en Solange worden gespeeld door Marieke Heebink en Chris Nietvelt. De productie gaat in december in première.

Daarnaast treedt komend seizoen regisseur Simon Stone (1978) als vaste huisregisseur toe tot het gezelschap. De internationaal gevierde Australiër, die vorig jaar bij Toneelgroep Amsterdam Medea maakte en dit seizoen Woody Allens Husbands and Wives, bewerkt Ibsens Solness ingrijpend tot Ibsen huis: een groots opgezette productie over een familie in crisis.

Couperus

Directeur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam maakt komend seizoen bij zijn huisgezelschap twee producties: De dingen die voorbijgaan op de Rührtriennale, deel twee in zijn Couperus-trilogie, en de muziektheaterproductie Dagboek van een verdwenene van Janácek, in samenwerking met Muziektheater Transparant. Regietalent Maren Bjorseth regisseert Lessings Emilia Galotti binnen opleidingstraject TA-2, in samenwerking met de Toneelschuur.

Succesvoorstelling The Fountainhead gaat opnieuw in reprise: vanwege de grote vraag bij het publiek speelt die productie ruim vier weken in Amsterdam. In het nieuwe seizoen biedt het gezelschap toeschouwers buiten Amsterdam met speciaal busvervoer de gelegenheid om voorstellingen te bezoeken die alleen in de hoofdstad spelen.

In 16/17 zet Toneelgroep Amsterdam ook haar internationale zegetocht voort. The Fountainhead gaat op wereldtournee naar Parijs, Seoul en Taipei. Kings of war is te gast in het prestigieuze BAM New York, en het Parijse L’Odéon toont Medea van Simon Stone. Met Song from Far Away speelt TA voor het eerst in Ierland, en De stille kracht is in Barcelona en Moskou te zien.