Kankermedicijnen worden sneller beschikbaar gesteld

Farmaceuten stellen experimentele medicijnen beschikbaar aan oncologen in ruil voor waardevolle informatie.

Verschillende kankermedicijnen van de apotheek.
Verschillende kankermedicijnen van de apotheek. Foto Remko de Waal/ANP

Farmaceuten gaan samenwerken met onder meer Nederlandse oncologen om nieuwe, experimentele kankermedicijnen sneller beschikbaar te maken om te testen bij patiënten. Volgens de Volkskrant krijgen de farmaceuten in ruil daarvoor waardevolle informatie van de artsen over hoe patiënten op de geneesmiddelen reageren.

De krant weet te melden dat twee grote farmaceutische bedrijven alvast vijf medicijnen beschikbaar stellen. Met nog zes andere bedrijven wordt gepraat over de mogelijkheden. De samenwerking is het resultaat van bijna twee jaar onderhandelingen. Twaalf Nederlandse ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het Centrum voor Persoonlijke Kankerbehandeling (CPCT) doen eraan mee. In Amerika is in het voorjaar een soortgelijk project gestart.

Lees ook over de ontwikkeling van kankermedicijnen: Test de chemo eerst even uit

DNA-fouten

Steeds meer kankermedicijnen richten zich op specifieke fouten in het dna, die bijvoorbeeld zowel bij huidkanker als bij darmkanker een rol spelen. Omdat registratieprocedures en studies voor nieuwe medicijnen duur zijn, testen farmaceuten nieuwe kankermedicijnen alleen bij vormen van kanker waar specifieke dna-fouten het meeste voorkomen. Voor patiënten die op een andere plek in hun lichaam dezelfde dna-fout in hun tumorcellen hebben, zijn de medicijnen vaak niet beschikbaar terwijl ze daar wel baat bij zouden kunnen hebben.

Door de medicijnen beschikbaar te stellen aan oncologen kan op kleinere schaal de werking ervan bij minder voorkomende kankervormen toch onderzocht worden. Bij succes kan de farmaceut dan alsnog een studie en registratieprocedure opzetten. Zo besparen farmaceuten tijd en geld die anders zouden zijn besteed aan dure studies, en kunnen oncologen nuttig onderzoek versnellen en nodeloze studies voorkomen.

Hoewel oncologen enthousiast reageren in de Volkskrant, wordt nog niet gemeld hoeveel patiënten met deze ontwikkeling zijn geholpen. Ook is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden verbonden aan het project, en heeft de geneesmiddelenregistratie zich nog niet uitgelaten over het plan. Bovendien heeft onderzoek naar medicijnen die zich richten op dna-fouten aangetoond dat tumoren een resistentie kunnen ontwikkelen tegen dergelijke specifieke middelen.