Plaatsvervangend legerchef ziet parallellen tussen Israël en Duitsland onder de nazi’s

In de Israëlische samenleving zijn signalen aan te treffen van de weerzinwekkende processen die zeventig, tachtig, negentig jaar geleden plaatsvonden in Europa in het algemeen, en in Duitsland in het bijzonder. Dat heeft Yair Golan, de plaatsvervangend chef-staf van het Israëlische leger, woensdagavond gezegd bij een jaarlijkse ceremonie ter gelegenheid van Holocaustherdenkingsdag.

De uitspraken van Golan leidden onmiddellijk tot grote beroering in Israël. Zo spelen de uitspraken van de generaal volgens Knessetlid Michael Oren (Kulanu) de boycotbeweging tegen Israël in de kaart, zelfs als dat niet Golans intentie was. „Israëliërs moeten begrijpen hoe onze vijanden onze woorden horen en ze tegen ons gebruiken”, zei Oren, voormalig ambassadeur van Israël in de Verenigde Staten, donderdag op Twitter.

Minister Naftali Bennett (Onderwijs, Het Joodse Huis), die in de zaal zat bij de toespraak, eiste na afloop dat Golan zijn uitspraken zou intrekken, „voordat onze soldaten vergeleken worden met nazi’s”. Oppositieleider Isaac Herzog (Zionistisch Kamp) noemde Golan juist een „moedige commandant”.

Het Israëlische leger is verreweg de meest gerespecteerde instelling van het land. Daarom ligt het erg gevoelig in Israël als het leger ogenschijnlijk in diskrediet wordt gebracht. Niettemin lag ook legerchef Gadi Eisenkot onlangs stevig onder vuur. Dat gebeurde nadat hij zich voorstander had verklaard van de berechting van een soldaat die een roerloze Palestijnse verdachte door het hoofd had geschoten.

Een dag na zijn gewraakte uitspraken verduidelijkte Golan dat hij niet de intentie had om Israël en het leger te vergelijken met wat er zeventig jaar geleden gebeurde in Duitsland. „Zo’n vergelijking zou absurd en ongegrond zijn”, aldus de plaatsvervanger van Eisenkot.

Minister van Defensie Moshe Ya’alon (Likud) sprong donderdag voor Golan in de bres. Zo stelde hij „volledig vertrouwen” te hebben in de plaatsvervangend legerchef. Aanvallen op de generaal zouden volgens de partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu zijn gebaseerd op „verwrongen interpretaties” van wat hij werkelijk had gezegd.