Iers parlement kiest Kenny toch opnieuw als premier

Zijn partij Fine Gael gaat ondanks een zware verkiezingsnederlaag een minderheidsregering vormen met de steun van onafhankelijken.

De Ierse premier Enda Kenny vrijdag bij het verlaten van Ierse parlement.
De Ierse premier Enda Kenny vrijdag bij het verlaten van Ierse parlement. Foto Paul Faith/AFP

Het Ierse parlement heeft vrijdag Enda Kenny toch opnieuw gekozen als premier. Daarmee komt voorlopig een einde aan de wekenlange politieke impasse die ontstond nadat de Ierse verkiezingen eind februari geen duidelijke winnaar opleverden. Kenny’s partij, de centrumrechtse Fine Gael, zal gesteund door negen onafhankelijke parlementsleden een minderheidsregering vormen. Aartsrivaal en grootste oppositiepartij Fianna Fáil heeft beloofd zich tot 2018 op cruciale punten van stemming te onthouden.

Fine Gael leed bij de verkiezingen op 26 februari grote verliezen en het aanblijven van Kenny als premier was dan ook lange tijd geen zekerheid. De man die al sinds 2011 leider is van de Ierse regering werd met een krappe meerderheid verkozen: 59 van de 157 volksvertegenwoordigers stemden voor, en dat was nét genoeg.

Het was de vierde poging in twee maanden om een nieuwe Ierse ‘taoiseach’, oftewel premier, te vinden. Bij een eerdere stemming in maart werd bijvoorbeeld zowel Kenny als oppositieleider Michaél Martin van Fianna Fáil afgewezen door het parlement.

Minderheidsregering

Het is redelijk uniek dat er in Ierland een minderheidsregering komt. De afgelopen decennia was het steeds stuivertje wisselen tussen Fine Gael en Fianne Fáil. Beide partijen leven al jaren in onmin met elkaar. Fine Gael stemde in 1921 in met het Anglo-Ierse Verdrag, waarmee een Ierse vrijstaat werd opgericht, de voorloper van de Ierse Republiek. Fianna Fáil was tegen het verdrag. Dat leidde tot burgeroorlog.

Kenny is de eerste premier van Fine Gael-zijde die mag terugkeren voor een tweede termijn, schrijft Reuters. De politicus heeft eerder al aangegeven dat hij niet voor een derde periode als regeringsleider zal gaan. Analisten voorspellen dan ook een instabiele politieke periode in Ierland: het is de vraag of Fianna Fáil zich aan de belofte gaat houden om in cruciale kwesties van stemming af te zien.