Foodfestivals overspoelen de stad

Foodtruckfestival Trek beleeft dit weekend alsnog zijn tweede editie in Rotterdam. Kortgeleden weigerde het college van BenW een vergunning aan de organisatie, omdat het rondreizende evenement te weinig zou toevoegen aan het al bestaande festivalaanbod in de stad. Ook het feit dat Trek net als vorig jaar een plek in het Vroesenpark in Blijdorp claimde, speelde een rol bij die afwijzing. Het eetfestival kan op de valreep toch doorgaan, nu is gekozen voor het Roel Langerakpark als alternatieve locatie.

Omwonenden klaagden vorig jaar klaarblijkelijk met succes bij de gemeente over Trek en andere festivaldrukte in het Vroesenpark. Deze week kreeg dat protest bijval vanuit de Rotterdamse politiek. Gezien de schade die tijdens Oranjebitter op Koningsdag aan bomen in Het Park bij de Euromast zou zijn toegebracht, wil de Partij voor de Dieren een verbod op ‘grootschalige festivals op de verkeerde plek’.

Het stadsbestuur heeft terzake een flinke vinger in de pap. Op voorspraak van het gemeentelijk bureau Rotterdam Festivals bepaalt het college van BenW welke wisselende publieksevenementen in Rotterdam mogen worden gehouden. Een aantal daarvan wordt ook mede door de stad bekostigd. Voor die flexibele programmering is jaarlijks 1,7 miljoen euro beschikbaar voor praktische ondersteuning en marketing.

Belangrijkste criterium is dat de beoogde festiviteiten aansluiten bij de thema’s van de stad, zegt Cynthia Dekker van Rotterdam Festivals: „Denk aan maritiem, diversiteit, jong, kunst en architectuur. Culinair is geen leidend thema. Al hebben we na het World Food Festival in 2013 wel besloten een aantal deelinitiatieven van dat festival zoals Rotterdamse Kost en Rauwkost te blijven steunen.”

Of Rauwkost een nieuwe aflevering krijgt, is zeer de vraag nu de initiatiefnemers druk op zoek zijn naar opvolgers voor de organisatie van dit nazomerse chefs-event. Voor de massa’s liefhebbers die foodfestivals in Rotterdam inmiddels trekken, hoeft het niet per se uit te maken.

Een greep uit het aanbod van deze maand: Viva Las Vega’s, (Zomerhofkwartier), Rollend Rotterdam, Bourgondisch Kralingen, Op z’n Rotterdams (Kookgoot, Azië aan de Maas, Food is fashion en andere food-gerelateerde festivals).