A Dangerous Method

(David Cronenberg, 2011). Boeiende biopic over de moeizame driehoeksrelatie tussen de jonge psychiater Carl Gustav Jung, zijn Weense leermeester Sigmund Freud en Jungs nieuwste patiënte, Sabina Spielrein (Keira Knightley). De film begint in 1904 en eindigt in 1913, als Freud en Jung ieder hun eigen pad kiezen en de vriendschap voorgoed voorbij is. Het draait vooral over de begrippen die ten grondslag liggen aan de psychoanalyse: deze film is eerder een ideeëndrama dan een kostuumfilm. Concepten als repressie, de seksuele aard van neuroses en overdracht tussen patiënt en psychoanalyticus worden in gesprekken tussen Jung en Freud of Jung en Spielrein netjes uitgelegd. Als Jung (Michael Fassbender) de vriendschap met Freud (Viggo Mortensen) opzegt, is dat in feite een illustratie van het begrip vadermoord. En als Jung een affaire begint met Spielrein, geeft hij toe aan zijn eigen driften. Ook de casus van Spielrein wordt geanalyseerd, met diep weggestopte, verboden verlangens uit haar kindertijd die tijdens de droom- en psychoanalyse aan de oppervlakte komen.