Filemon

Bij beelden van historische gebeurtenissen verzin ik Filemon Wesselink er tegenwoordig vaak bij. Dat krijg je er dus van als iemand te vaak op televisie is: dat je bij een filmpje over de atoombom op Hiroshima denkt dat Filemon je daarna in schokkerig zwart-wit gaat vertellen hoe erg hij schrok toen de aarde trilde.

„Alles ging op en neer, ik voelde me echt heel naar.”

Filemon Wesselink stelt zich bij alles de vraag: ‘Wat voel ik, Filemon Wesselink, hierbij?’ Het gaat verder dan dwangmatig in de spiegel kijken, hij vindt het ook bijzonder wat hij denkt als hij naar een spinnetje kijkt en dat moet hij dan met zoveel mogelijk mensen delen. Van het leven en werk van Filemon is me tot nu toe vooral bijgebleven dat Filemon Wesselink een televisiemaker is die zich blijft verbazen over wat hij zelf allemaal ervaart.

Het gaat verder dan dwangmatig in de spiegel kijken

Die ‘ontwapenende’ manier van kijken voorziet in een behoefte want hij mag van de netmanager het ene na het andere egodocument uitpoepen. Na diepgravende onderzoeken naar zijn eigen beroemdheid en wat het opblazen van het eigen lichaam met hem deed wandelde hij deze week, want 4 mei, namens BNN door zijn eigen ‘wijkje’ waar hij met „heel veel plezier” woont: de Rivierenbuurt in Amsterdam. Dat was voor de oorlog een Jodenbuurt, en nu ook nog eigenlijk, maar de Joden die er nu wonen voelen zich bedreigd. Filemon stond er bij, hoorde iedereen – Joden, moslims en Nederlanders – aan en liet vooral de hele tijd de mond openvallen van verbazing.

Met behulp van een boekhandelaar van wie de ruiten waren ingegooid, gooide hij alles op een grote berg: het was me allemaal wat, hij was er echt door geschokt. Antisemitisme was verschrikkelijk, maar de manier waarop ‘we’ moslims behandelden ook en je mocht niet hele groepen over een kam scheren. De conclusie van Filemon was dan ook dat hij geschokt was door wat er in zijn eigen buurtje gebeurde, maar er was ook veel onwetendheid en dus hoop.

Het had van mij nog veel langer mogen duren, ik had Filemon graag gehoord over hoe de uitzending zijn Filemon-zijn had beïnvloed. Dat ging niet. Hij zat alweer bijna in zijn volgende Filemon-ding: verslag doen van de Tour de France, een evenement dat voor een deel ook om hem draaide omdat hij daar als kind al fan van was.

Het mag niemand verbazen als hij daarna op televisie weer van de ene verbazing in de andere valt. Heel verwarrend allemaal, vooral voor Filemon.