Erdogan wil terreurwetgeving niet aanpassen

Dat is één van de 72 eisen die Europa stelt om de visumplicht voor Turken af te schaffen.

De eis van de Europese Unie om de anti-terreurwetgeving aan te passen, zodat die niet langer gebruikt kan worden om journalisten en andere kritische geesten te knevelen, stuit op veel weerstand vanuit Turkije.
De eis van de Europese Unie om de anti-terreurwetgeving aan te passen, zodat die niet langer gebruikt kan worden om journalisten en andere kritische geesten te knevelen, stuit op veel weerstand vanuit Turkije. Foto Lefteris Pitarakis / AP

President Recep Tayyip Erdogan lijkt niet van plan zijn anti-terreurwetgeving aan te passen, zo meldt persbureau AP. Tijdens een tv-optreden liet de Turkse president weten het niet eens te zijn met de eis van de Europese Unie om de terreurwetgeving aan te passen door te zeggen: “wij gaan onze weg, en jullie gaan jullie weg”.

Het aanpassen van de anti-terreurwetgeving in Turkije is één van de 72 eisen die Europa stelt om de visumplicht voor Turken af te schaffen. Het visumvrij reizen is onderdeel van het vluchtelingenakkoord dat de EU afgelopen maart sloot met Turkije. In ruil voor het terugnemen van illegale migranten uit Griekenland werd het land een aantal financiële en politieke beloningen in het vooruitzicht gesteld. Eén van die zaken is dat Turken vanaf de zomer van 2016 met een toeristenvisum binnen de lidstaten kunnen reizen.

Eind maart leek het nog onhaalbaar dat alle eisen gehaald zouden worden - Turkije had er 53 op zak -, maar woensdag zei Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie, dat Turkije er nog vijf te gaan had. Daarop stelde hij voor om de visumplicht voor de Turken af te schaffen, mits ze voor eind juni nog wel aan de laatste vijf van de in totaal 72 criteria voldoen. De eis van de Europese Unie om de anti-terreurwetgeving aan te passen, zodat die niet langer gebruikt kan worden om journalisten en andere kritische geesten de mond te snoeren, stuit op veel weerstand vanuit Turkije. Het land wordt geconfronteerd met een golf van terroristische aanslagen.

Davutoglu

De Turkse premier Ahmet Davutoglu maakte donderdag bekend op te zullen stappen. De premier heeft voor 22 mei een partijcongres van de AKP-partij aangekondigd. Daar zal hij zich niet kandidaat stellen voor een nieuwe termijn als partijleider, waardoor het premierschap uitgesloten is. Aanleiding is het conflict dat de regeringsleider heeft met Erdogan, die ook lid is van de AKP.

Het vertrek van de Turkse premier is mogelijk slecht nieuws voor de relatie tussen de EU en Turkije. Volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning onderhandelden verschillende Europese regeringen liever met Davutoglu dan met Erdogan. Davutoglu sloot bovendien bijna eigenhandig het vluchtelingenakkoord met de EU en had frequent contact met de Duitse bondskanselier Merkel. Ook door de Turken zelf werd hij gezien als een man die Turkije dichter bij de EU kon brengen. Die hoop lijkt voorlopig weer in de ijskast te zijn gezet.