Eerste partijcongres in Noord-Korea sinds 1980

Dictator Kim Jong-un zal de bijeenkomst gebruiken om zijn machtspositie te legitimeren.

Foto's van voormalig leiders Kim Il Sung en Kim Jong-il prijken op het theater waar het zevende partijcongres van de almachtige Koreaanse Arbeiderspartij vrijdag is begonnen.
Foto's van voormalig leiders Kim Il Sung en Kim Jong-il prijken op het theater waar het zevende partijcongres van de almachtige Koreaanse Arbeiderspartij vrijdag is begonnen. Foto Damir Sagolj/Reuters

In Noord-Korea wordt voor het eerst sinds 1980 een partijcongres van de aan de macht zijnde Koreaanse Arbeiderspartij gehouden. De bijeenkomst in de hoofdstad Pyongyang, waarop duizenden gedelegeerden zijn afgekomen, zal vermoedelijk worden gebruikt door staatshoofd Kim Jong-un om zijn machtspositie zoveel mogelijk te legitimeren.

Het is volgens de BBC de zevende keer dat een dergelijk congres in Noord-Korea wordt georganiseerd. De laatste keer, 36 jaar geleden, was vlak nadat Kim Jong-un’s vader Kim Jong-il werd aangewezen als regeringsleider. De politieke bijeenkomst wordt gehouden in een groot theater in de hoofdstad dat plek biedt aan meer dan 7.000 mensen.

Volgens redacteur Casper van der Veen, die een blog over Noord-Korea bijhoudt, heeft leider Kim Jong-un de bijeenkomst georganiseerd om zichzelf te presenteren als “de échte leider” van het land. De dictator heeft zich tijdens zijn regeerperiode laten zien als iemand die er niet voor terugdeinst onwelgevallige partijfunctionarissen te laten vervolgen, maar achter de schermen worden er nog altijd machtsspelletjes gespeeld door hoge partijleden. Dit congres zou hen de wind uit de zeilen moeten nemen.

Kernmacht

Naast zijn eigen presentatie zal Kim Jong-un volgens AP naar verwachting het economische en buitenlandbeleid van Noord-Korea van de komende jaren uiteen zetten. Bovendien zal hij Noord-Korea presenteren als een kernmacht. Het land heeft de laatste tijd een toenemend aantal kernproeven uitgevoerd, wat tot nieuwe, strengere sancties van de VN heeft geleid. Dat leidde weer tot meer agressie van het regime in Pyongyang.

De bevolking is intussen de dupe van de nucleaire ambities van Kim Jong-un. Doordat bijna al het overheidsgeld naar het leger en het kernwapenprogramma gaat, kampt het land met ernstige voedseltekorten.